Izboldirani kurziv! "Ćutu, pušu i nikog ne...!"

02. jul 2020. 19:50 Rubrike Pirot Plus Online

Imam utisak da smo sve bliži, kako nam je sve teže. Imam utisak da se dobro razumemo i da je pred nama zajednička borba da se sačuvamo kako bi nastavili da jednog dana živimo neki normalan život.

      Šta je to što me uznemirava?

    Dok većina nas - vas, ovu situaciju shvata na isti način i zaista nam ne pada na pamet da tražimo u grmu nešto drugo, već samo istinu, dotle neki drugi, opterećeni valjda time da misle da neke njihove napadamo, ugrožavamo,  pokušavaju da botuju, potpuno nesvesni da lupaju glavom u zid!

     Znate ono, "nemoj da me braniš, sve me utepaše!"

      Neko mi je skoro spočitavao  da su ove moje raprave sa nekima "tamo" ha, neka moja lična borba  sa njima.

   Teška glupost.

     Šta će meni u životu i Radmila Zec i Goran Petrović i Vladan Vasić i da ne nabrajam sve ko.

    Sa svima njima sam se u životu  znao, poštovao i nikome privatno do sada nisam rekao grubu reč.

    Poštujem njih, poštujem njihove porodice i nikako ne spajam to privatno sa onim na poslu.

  Oni su za mene gradonačelnik, doktorka za epidemiološka pitanja, direkor Bolnice. Kada pišem o njima, možda bih baš i trebalo tako da ih oslovljavam. Sa velikim G, D, D…

   Za sve ovo vreme, mi smo u Pirotu, kao i mnogi obični smrtnici , samo hteli da znamo istinu. Da ne ponavljam šta nam je sve bilo potrebno da znamo, da bi u situacijama kada se okrećemo od straha, znali odakle sve može to "čudilo" da nas napadne. Uostalom to bi i Doktorki odgovaralo, znala bi gde se sve ta "zmija" provlačila, koga je dotakla i šta je taj "dotaknuti" dalje radio.

   Doktorka je ćutala skoro ceo jun. Kada je počelo da "grmi" prvi  raport napravila je krajem meseca. Objašnjavala je kako je bilo od prvog do sedmog, a onda dalje. To je onaj raport koji iz inata nije htela da pošalje na naš mejl. Dobro, ne mora, ali šta sa vama koji istinu očekujete sa našeg Portala?

     Gradonačelnik je posle "prvog pika" prvog talasa, imao značajne poslove i tu smo ga i razumeli. Šta više, završio ih je desetkom i položio peti četvorogodišnji ispit.

   I to je dobro i tu alal vera. Ali živelo se i pre i posle toga. Iako se pritajila, "zmija" se pojavila možda baš tih večeri ili malo ranije, kada se ispijalo pivo i kada su "basadžije" svirale "pobeda je naša"!

    Tražili smo da se javi i javio se.

    Čuli smo što smo čuli, okej. Ali, kada smo sve preslušali, nekako smo osetili da su nam ostali dužni. Ajde, on! U njegovom kabinetu nisu spiskovi onih sa lakšim i težim simptomima, ni onih koji čekaju pred tijabarskom ambulantom, ZZJZ ili pred Prijemnim. On ne zna i kako je na Grudnom, Ortopediji, Internom.  On ne zna i stvarno ne mora sve da zna,  kako je u Sudu, u još nekim državnim institucijama, kako je u firmama.

    Kad sam ono rekao "postroj" komandante i traži informacije, on mi je odgovorio da mogu da postrojavam kada budem gradonačelnik, on to neće. Nisam mu odgovorio.

  A trebalo je da kažem da nikada neću biti Gradonačelnik, "otišla" mi lična karta, ali kada bi tamo u nekom drugom životu to, recimo, postao, ne da bih postrojavao, već bih i udarao o sto da probudim "kancelarijske miševe"!

      Direktor  se upetljao u sopstvenoj mreži. Sam je pleo, sam mora da je rasplete.

    Dok sam dolazio na noge u njegov ofis i snimao sve ono što se radilo, a jeste, bilo je  dobro. Kada sam zatražio izjavu  u vreme vanrednog stanja, odbio me i dao izjavu poljoprivrednoj inženjerki, da budem precizan, zaposlenoj u Gradskoj upravi. Žena je ostavila kukuruz i pšenicu i postala gradski "jutjuber"!

   E pa, Direktore, ako je tako, rekoh sebi, onda, hajde javno. Mnoga pitanja koja sam postavio ostala su bez odgovora. Slao sam mejlove, kukao za intervju. Činio sam to isto i kada je Doktorka u pitanju. Ali, ćorak! "Jutjuberka" je postala  "nosilac javnog informisanja" u gradu Pirotu.

    Šta više, D i D otišli su Gradonačelniku ("učiteljici") i "tužili nemirnog" novinara ("učenika") jer  ih je uznemiravao ("šaputao na času") dok su oni prebrojavali testirane iz palca.

     Ruku na srce, gradonačelnik ima hiljadu poslova. Potpuno ga razumem, pobedio je, plasirao se u Veliku ligu i sada pravi novi tim. Ponuda "razudjena", ali baš zbog toga, selektoru će biti još teže. Kako da sa ovog združenog prostora  napravi najbolji tim za Pirot koji nam je i dalje u srcu!

   Imajući to u vidu, rešili smo da budemo tihi, da šapućemo teme. Nismo čak bili glasni, a trebalo je i onda kada me je njegov šef Kabineta (kažu da on  to smatra velikim plusom za neku drugu, eventualnu kandidaturu) vratima izgurao van prostorija SNS-a, jer sam, pobogu, smetao dami koja je pisala glasove na tabli!!!

   Medjutim, kako važi ono, nikad ne reci…  i kako se "zmija" ponovo izmigoljila i počela da se šunja oko nas, moraćemo ponovo Gradonačelnika da priupitamo, hoće li ih zvati na novi raport i da li će makar kucnuti, a ne udariti rukom o sto.

    Što se velike kuće zdravlja na brdu pored Gnjilana tiče, tamo je ovih dana uzbudljivo.

    Sindikalni prvaci konačno podigli glas. Hoće da govore za Portal. Ćute specijalisti, okupljeni u nekim lekarskim društvima i, kao I uvek, "gledaju svoju rabotu"!

    Za to vreme Prijemno odeljenje postalo je jedina nada za sve. Za one s napuklom nosnom kosti, pijane narkomane, ali i one sa temperaturom 38,6, kašljem i groznicom.

Svi u "kolo"!!!

   Gore na odeljenjima postoji tajno prebrojavanje, sumnja je postala način razmišljanja. Neki "pozitivni" traže sebi mesto pod krovom Velike kuće.

    Na poziv Kliničkog centra Niš dve doktorke, infektolozi, već su otišle. Dakle, da  znate da je bilo kakva zov upomoć za infektologe, bar za sada, pucanj u prazno.

    Nije daleko dan kada će "heroji iz Kliničkog centra", moji sagovornici, morati ponovo na zadatak da se bore za živote ljudi! Da nas ostave same da strepimo!

   Eto ovo večeras mi došlo "u glavu" da vam napišem. Otvoren sam potpuno da me iz neke od kancelarija "aj ti" sektora "botujete" možete da mi spominjete rod i porod - slobodno, to priča o vama!

   Ono  što sam siguran, to je, da ovaj narod nikada, ama baš nikada nećemo izneveriti! Vas, koji verujete da ćete na stranicama Portala i sa talasa Radija uvek čuti istinu.

    E sad, što ovi drugi "zaposleni u medijima" (ne mogu i da hoću, za sve njih da kažem – novunari), i dalje samo ...ćutu i pušu i  nikog ne … to je njihova stvar.

     Ljudi, idemo dalje, borba je pred nama.

     Ne dajte se. Maske na lice, šetajte predveče Kejom, kako kažu "socijalna distanca", javljajte se kako je vama i vašima!

  Da znamo da ste dobro i da ćemo da ih pobedimo!

 Na zmije mislim!