Iz ličnog iskustva! Muka za NE-KOVID PACIJENTE! Njihova prava na zdravstvenu zaštitu! Zdravlje na kredit!

29. jul 2020. 15:57 Stavovi Pirot Plus Online

Boldirani kurziv

     Ovo će biti  moje neobično otvaranje, moja priča, o nečemu, što se verujem, dogadja i vama. Ovo pišem baš iz razloga da se nešto promeni.

    Najpre:  Veliki je problem u ovom vremenu postao za ljude koji nisu sumnjivi na kovid, koji imaju neke druge  hronične ili  iznenadne bolesti.  Očigledno kako mi danas reče jedan poznati pirotski lekar specijalista, da ne smemo da se razbolimo od drugih bolesti. Samo kovid, kovid i ništa drugo !

Evo šta mi se desilo.

  Prošli četvrtak sam u ranjim  jutarnjim časovima  dobio nesnošljive  bolove. Krenuo mi je pesak u bubregu. Uz to imao sam i bolove zbog upale bešike.

   Pozvao sam Hitnu pomoć. Predstavio sam se, naravno, možda je to bila moja greška.  Doktorka koja se javila održala mi je predavanje, predložila mi lekove, kao da u svojoj kući imam apoteku.

Kako su bolovi bili užasni, morao sam da pozovem načelnicu Hitne pomoći. Razumela me i rekla da će se javiti. Nije se javila , ali je ekipa došla. Prepoznao sam glas doktorke s telefona. Novalgetol i klometol injekcija i odoše.

   Onako u bolovima, jedva sam govorio pozvao sam mog izabranog lekara u Medicini rada. Ništa! Moraš u Pazarsku ambulantu. Kako u ambulatnu. A termin za pregled, a gužve. Ko sam ja tamo. Pacijent bez "adrese"!

 A uput za laboratoriju,  pitam mog izabranog!  Ništa sve tamo.

    U laboratoriji Bolnice neće da te pogledaju u oči. Najpre uput. Isto i u Higijenskom zavodu. I svuda pitaju – da li imate temeratuu? Nije samo 37,2 od kovida, možda je od angine, od sunčanice, upale zuba, od ovih mojih bubrežnih bolova.

I šta, kako čovek da se leči, da traži mir i spokoj?

 Nisam imao drugo rešenje.  U nedelju doktor Mile "Caja" kako ga svi znamo vlasnik Laboratorije Minić, došao je u devet i ćerka je odnela uzorak. Posle sat, dva  dr Mile je zvao. Pesak, eitoriciti povećani, krv…

   Moji prijatelji lekari su mi to rekli prvog dana. Urinarna infekcija.

  Ovi drugi  su sve radili u strahu. Idite u Kobid ambulantu, Kovid odeljenje. Ko hoćete odmah  test 6000 dinara. Ama ljudi, pesak u bubregu, bolovi, urinarna infekcija.

    U ponedeljak, ponovo kod Mileta. Rukavice, maska, "opasan" sam po okolinu. Nena je uzela uzorke krvi, urin ponovo.

    Rezultati potvrdjuju, kažu mi moji  lekari Dr Živić, Dr Milan Elenkov, Dr Moma Bojkić, Dr Saša Lilić, Dr Neša Zdravović,  Dr Nebojša Jovanović, Dr Žarko Todorović, moja snaha Dr Dubravka Panić (moj privatni prijateljski konzilijum- hvala im) da je potvrdjena urinarna infekcija, upala bubrega, neki prateći stomačni problemi, upala bešike. Nakupilo se.

   Šta sad? Počeo sam ciprocinal, uvin čaj, čaj od semena, šljive, brufen.

   Sutradan, u utorak u 18.15 imao sam termin u Ordinaciji Konzilijum Dr Špira.

  Pregledan detaljano.  Odredjen nastavak terapije i kolonoskopija za desetak dana!

………………………………………………………………………… 

   Zašto sam ovo napisao.?

   Zato što ćete ovako ili gore, tražeći prvo na zdravlje proći većina vas. Zato što "pravila igre"  u pirotskom zdravstvu pišu i odredjuju ponašanje oni iz debelih zavesa kojima je sve pod rukom.

I šta sada, danas, sutra. Šta ako imate 37.5. Vi ste "šugava ovca" od koje svi beže. Neće vas ovi, neće vas oni, idite i čekajte. Da li vas boli ili ne, da li možete da hodate ili ne… ma ne.  Kraj.  Čak i njihovo dovidjenja ponekada ne čujete. Samo zalupe slušalicu.

  Znam da je  ovih dana Udruženje gradjana "Pravni skener" otvorilo ovaj problem.  Iskreno sumnjam da će se nešto promeniti. Ako gledamo Pirot, ovde kod nas teško.

……………………………………………………………………………

     Pravo na zdravstvenu zaštitu  je  Ustavom  zagarantovano pravo.  Zdravstveni poslenici, direktori,  trebalo bi da u svojim sredinama u slučaju vanrednih situacija obezbede osiguranicima i u vanrednim situacijama dostojnu čoveka, efikasnu zdravstvenu zaštitu.

   To što je danas, rekao bih da nije. Ukoliko imate drugačija iskustva izvolite. Ako delite moja saznanja, takodje, izvolite.

  Razgovaramo posle svega, danas u porodici.  Kraći put do zdravja je u ovom trenutnku jedino moguć. Dr Mile Caja, Dr Špira, Dr Mijalković. Privatnici koju poštuju vašu ličnost integritet i naravno za svoje znanje, naplaćuju lečnje. Uostalom, koliko li su aparata morali da obezbede, da bi na savremen način lečili ljude.

   I na kraju, naš zaključak, da u ovom vremenu, bila je sreća moj dozvoljen minus, obezbediti ili to ili neki kredit i novac ostaviti po strani. Za svaki slučaj, ili kada krene muka, pesak u bubregu! Na primer !!

PS

Danas je  Milica, nasa šefica racunovodstva  iz Agencije Golubovic, sa kojom saradjujem od prvog dana, pokusala da napravi  jednu računicu koja mi nikada do sada nije pala napamet. 

U svom radnom veku, od 1973. do danas, tražila je neke proseke, mojoj državi Srbiji za zdravstveno osiguranje uplatio sam oko 2.800.000 dinara. Neka je i manje, neka je i više, ali tu je negde.

Pretvorite u evre, ne želim da se  razumem u to!