Grantovi za socio-ekonomsku stabilnost u Pirotu, 22 korisnika dobila sredstva za pokretanje i proširenje biznisa

17. novembar 2017. 18:10 Društvo Pirot Plus Online

U svečanoj sali Gradske uprave danas su svečano dodeljeni ugovori o donaciji u opremi korisnicima programa "Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti u regionu zapadnog Balkana" koji realizuje Nemačka humanitarna organizacija Help.

Maša Bubanj, menadžer za ekonomski razvoj Organizacije Help, kaže da je današnje potpisivanje ugovora u okviru prvog poziva ovog programa, a drugi će biti realizovan sledeće godine. Do sada su u Pirotu podržali 400 malih biznisa i tri kooperative i vrlo su zadovoljni saradnjom sa Gradom Pirotom, istakla je Bubanj.

Gradonačelnik Vladan Vasić ističe da sa Helpom sarađuju 10 godina i da je do sada najmanje 400 ljudi otvorilo sebi radno mesto ili nekom iz svoje porodice. Učešće Pirota je u ovoj godini za realizaciju ovog Programa 38.000 evra. Vasić je rekao da je ovo vrlo značajno u borbi protiv nezaposlenosti.

Saša Pavlov, jedan je od naših sugrađana koji su dobili podršku Help-a za unapređenje sopstvenog biznisa. Kako je rekao u izjavi za medije on se bavi završnim radovima u građevinarstvu, ima molersko fasadersku radnju i planira da uposli bar još jedno lice.

Slavica Tošić započela posao koji se bavi organizovanjem profesionalnog upravljanja u stambenim zgradama. Firma se zove Stambeno 010.

Obraćajući se korisnicima gradonačelnik Vasić je zahvalio Helpu na dosadašnjoj saradnji, a korisnicima ove pomoći čestitao i poželeo da unaprede svoje poslovanje i zapošljavaju radnike.

Licima zainteresovanim za pokretanje i/ili proširivanje mikro i malih biznisa čije su ideje u toku višemesečne selekcije i ocenjivanja procenjene kao isplative i održive, dodeljeni su grantovi u opremi prosečne vrednosti 2.400 evra. Ugovore su podelili gradonačelnik Vladan Vasić i Help menadžer za ekonomski razvoj Maša Bubanj.

Potpisnici ugovora o donaciji, među kojima je 11 žena i 11 muškaraca, baviće se poljoprivrednim (12), uslužnim (7) i zanatskim (3) delatnostima kao osnovom za obezbeđivanje stabilnijih socio-ekonomskih prilika u Pirotu.

Ugovorne obaveze su registracija delatnosti u skladu sa zakonodavstvom Republike Srbije i/ili dodatno zapošljavanje jednog ili više radnika, finansijsko učešće u iznosu od 20% od vrednosti opreme, 8 časova rada u korist lokalne zajednice, kao i pohađanje poslovnih obuka organizovanih od strane Helpa u okviru projekta.

U Pirotu je planirana podrška za najmanje 40 mikro biznisa u okviru programa socio-ekonomske stabilnosti, pa se drugi krug konkursa očekuje početkom 2018. godine. Nabavka opreme za prva 22 korisnika u okviru Helpovog programa je već započeta.

Help je do sada u Pirotu, samo iz nemačkih fondova, realizovao podršku i razvoj tri kooperative (peglana kobasica, reciklaža, pčelari) i više od 400 mikro i malih biznisa, brojne stručne obuke i aktivnosti umrežavanja i povezivanja.

Projekat "Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti u regionu zapadnog Balkana", ukupne vrednosti 2.975.000 evra, uz donatorsku podršku nemačke vlade Help realizuje se od aprila 2017. do kraja decembra 2018. godine. Vrednost dela aktivnosti u Srbiji, za pet gradova i opština i tri ustanove za izvršenje krivičnih sankcija, iznosi 1.078.904,29 evra.

U sufinansiranju direktnih troškova nabavke opreme od 96.000, Grad Pirot učestvuje sa 40 procenata, odnosno 38.400.