Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

18. oktobar 2013. 10:20 Društvo Pirot Plus Online

U Srbiji se danas obeležava Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima čiji je cilj skretanje pažnje javnosti na opasnosti i posledice trgovine ljudima.


Podaci pokazuju da je za prvih šest meseci ove godine u Srbiji identifikovano 65 žrtava i potencijalnih žrtava trgovine ljudima, da su najugroženije marginalizovane grupe stanovništva, ali da, ipak, trgovina ljudima pogađa sve u društvu.


Nevladina organizacija ASTRA saopštila je da su žene i devojčice i dalje najčešće žrtve tog oblika kriminala, a seksualna eksploatacija ostaje preovlađujući oblik trgovine ljudima u zemlji.


Česti su i slučajevi radne eksploatacije, prinudne prošnje i brakova, dok se ređe nailazi na slučajeve prinudnog vršenja krivičnih dela, a iz ASTRE navode i da ostaje aktuelno i pitanje trgovine bebama.


''Kao zemlja iz koje žrtve potiču, zemlja tranzita, ali i destinacija eksploatacije za sve veći broj žrtava, Srbija je ovaj dan dočekala sa poražavajućom statistikom - sve većim brojem domaćih državljana koji postaju žrtve trgovine ljudima, konstantno visokim procentom maloletnih lica koja su eksploatisana i još uvek velikim problemima u oblasti implementacije zakona i zaštiti prava žrtava", ukazuju iz ASTRE.


Evropska komisija je 2007. godine i proglasila 18. oktobar za Dan borbe protiv trgovine ljudima, a od tada se, u svim zemljama članicama EU, organizuju različite aktivnosti na nacionalnim nivou koje imaju za cilj skretanje pažnje javnosti na opasnosti i posledice trgovine ljudima.