EKSKLUZIVNO: Pitali smo Upravu Carine! Beograd je odmah odgovorio! Zastoj u Bugarskoj

16. januar 2024. 17:12 Gradska hronika Pirot Plus Online

Poštujući zakonsku proceduru da se za sve informacije i eventualne dozvole za izjave i intervjue (u mnogim oblastima) PITA BEOGRAD (decentralizacija?!), poslali smo zahtev za izjavu:

Poštovani,

s obzirom na velike gužve, duge kolone teških vozila na graničnom prelazu Gradina, molimo vas za detaljno obrazloženje razloga. Naime, dolazi do otežanog saobraćaja na ovom, inače frekventnom, putu prema Bugarskoj.

Očekujući da ćete nam, kao i uvek, odgovoriti veoma brzo, srdačno vas pozdravljam.

Ani press d.o.o Pirot

Nenad Paunović direktor, novinar 

Portal Pirot Plus online

Naxi Plus radio

Odgovor je stigao veoma brzo.

Poštovani,

prosleđujemo Vam zvanično saopštenje carinske administracije Republike Bugarske (link u nastavku) o situaciju u vezi sa zastojima u teretnom saobraćaju. Na izlaznoj strani Terminala Gradina carinski službenici rade uobičajeno, međutim, konstantno puna međuzona svedoči o usporenom istupanju kamiona, koje je direktno uslovljeno dinamikom rada graničnih službi susedne zemlje.

Broj kamiona koji za 24 časa može biti obrađen na izlazu GP Gradina je između 800 i 900 (u zavisnosti od zahtevane procedure), ali je u poslednjih nekoliko dana, iz već navedenih razloga, taj broj manji. Primera radi, 15.01 iz zemlje je za 24 časa istupilo 700 kamiona, prethodnog dana 800, a 13.01. svega 740 kamiona. Sve ovo potvrđuje da razlozi zastoja nisu u vezi sa sa radom graničnih službi Republike Srbije. Napominjemo da se putnički saobraćaj odvija uobičajeno, bez zadržavanja.

https://customs.bg/wps/portal/agency-en/media-center/news-details/12-01-2024-trafic