Dokle zaista! “Sačuvaj Bože i sakloni“ (citat, moja pokojna baba Ljubica)

08. april 2021. 12:44 Gradska hronika Pirot Plus Online

Uveliko razmišljam o rubrici, imaju je većina televizija, one veeelike, “Listamo dnevnu štampu”. Ja bih to nazvao drugačije “E, ovo su pirotski mediji”

Ako se budem rešio da to radim, onda ćete videti takve primere kakvih nema u istoriji novinarstva.

Recimo da nikoga, apsolutno nikoga  - od ove dvojice iz Pirotskih vesti nije bilo na utakmici Radnički – Borac Čačak

Da nikoga, apsolutno nikoga od ove dvojice teških 1.900.000 vaših para nema na košarci. Tamo se oko terena pojavio neki krupan momak. Ko je i šta je, ne znam čoveka. Vidjam ga često, a video sam ga i u Gradskoj upravi !!!!!!

I onda će vam ovi, što ih nigde nema, objasniti  zašto je Radnički igrao nerešeno, a KK Pirot izgubio ...  I vi ćete im verovati.  A napisao i slikao i jedno i drugo ulični fotograf!

Tada bih vam pokazao po ko zna koji put kako Ljubiša Stojanović  (Pirotske vesti) dolazi da izveštava sa derbija Pirot – Napredak Aleksinac u 35. minutu utakmice, a na sledećoj je poranio, stigao četiri minuta ranije. I da ne trepne lagao vas više od šlajfne!

Pokazao bih vam kako na utakmicama zone, kadeta ili ženskog fudbala dolazi samo ulični fotograf koji osim fotografija , koje su okej, piše i tekstove koje često ni profesor, doktor srpskog jezika ne bi mogao da popravi.

Kada budem to radio pokazaću vam i recimo jedan od izveštaja Pirotskih vesti iz Gradske uprave, velike sale, gde lepo piše, kod dva novinara, da su fotografije vlasništvo “Grad Pirot”. Tako piše, majke mi!

Pitao bih se tada šta je ovo Grad Pirot na fejsbuku, čije je to. Sa grbom grada Pirota i tekstovima Pirotskih vesti.

Pirotske vesti su medij Agencije PINA .NC! Tek da znate o čemu se radi kada pogledate naslovnu sliku. A kum vlasnika PINA.NC je Alekandar Ćirić, šef Kabineta Vladana Vasića!!!

Kada budem listao Slobodu, prebrojaću koliko je tekstova o Pirotu, ko je autor, koliko je novinara Slobode pisalo, a koliko pirotskih sociologa, istoričara (Neško Madić, TGP, Davor Lazarević, Milan Paunović i još  neki)

Kada budem listao Slobodu pitaću vas da li vas interesuju vesti iz Brzog Broda, Durlana, Matejevca, Gabrovca, Pasi Poljane... Pola Slobode neke Nišlije i naravno večiti Timošenko!!!

Dok budem listao i gledao impresume (to je ono dole gde pišu osnovne detalje o mediju) pitaću glasno gde je smeštena redakcija Pirotskih vesti. Ej, gde si, na kojoj si adresi...

Pitaću vas na koju adresu možete da im pišete, da pokucate na vrata, kako to radite kada dolazite kod nas, koji su im brojevi fiksnih telefona. Da li je to u dnevnoj sobi u Ulici Predraga Boškovića na zadnjem spratu, ili negde tamo u nekom od gradskih  naselja. Pitaću vas da pitate da li imaju sto i stolicu ili što je rekao onaj “ni kučeta ni mačeta”!

Pitaću ih da li imaju planove za dalji razvoj, ili će se jedan baviti  “ajti “, praviti državne aplikacije za 10.000 “evra” i sajtove javnih preduzeća...  (a ovo će mu biti uzgred), a ovaj drugi nekim manuelnim radovima. Pitaću zbog toga, što im je ovo postala  mnogo skupa “šega”.

Pitaću vas i to, da li jedna televizija od 7.000.000 miliona dinara može da pošalje novinarku i kamermana na 20 minuta pre kraja utakmice Radničkog. Šta da  su golovi pali u prvih 45 minuta ili došlo do prekida utakmice ...

 Kako će to “devojče” da vas “za sve pare” izveštava, kada  joj nije jasno i dalje, zašto onaj u crnim gaćama i majici stalno nekud trči i duva u pištaljku kao da je na vašaru ili ispred Skupštine.

Naravno da neću zaboraviti da vam pokažem novinara koji telefončićem snima video materijale sa utakmice i postavlja na velikoj televiziji kojoj ste za rad dali 10.000.000 vaših dinara.

Pohvaliću javno uličnog fotografa koji je postao najvredniji izveštač sa svih mogućih utakmica od onih malih gde igraju svi  (preds.) ovaj  tatini sinovi, petlića, detlića, pionirčića i ostalih , do svih kategorija ženskog fk itd. Itd.

Da li je ovaj vremešni foto gospodin zapošljen u 1.900.000 dinara skupom portalu, da li mu rade ugovor o (ne)delu, ili ovaj to člini ( a znam da ne čini)  iz ljubavi  prema domovini (čitaj prema portalu).

Razmišljam da uz ovo svakog dana objavljujemo i rubriku Naslovi net – Pirot i onda ćete se siti nagledati copy paste ovog posla.

Kako bi rekla moja pokojna baba “da Bog sačuva I sakloni”!

Sve ovo  mi je u glavi! Noćima ne spavam, kako se bliži najgori dan u 43 godine novinarskog rada. Da, u ponedeljak, 12. aprila u 13 časova tamo, na Višem sudu, sedeću na optuženičkoj klupi, zato što sam i o njima  pisao istinu.

O ovima, ili ovakvima!

U komentaru zbog kojeg sam pored ostalog tužen, u naslovu, napisao sam  “Dokle bre, gde će vam duša”!

 To pitam i sada!