Direktor "Srbijavoda" Goran Puzović posetio Pirot, poručio: Radićemo zajedno sa lokalnom samoupravom na otklanjanju kritičnih tački

15. januar 2021. 20:07 Gradska hronika Pirot Plus Online

Zbog poplava koje su zadesile Pirot i okolinu, usled obimnih padavina prošlog vikenda, direktor Srbijavoda Goran Puzović danas je posetio Pirotski okrug. U Pirotu se na mostu na Bistrici sastao sa gradonačelnikom Vladanom Vasićem, njegovim saradnicima i načelnicom Pirotskog upravnog okruga Draganom Tončić. Tom prilikom gradonačelnik je predstavio situaciju u gradu i selima.

U izjavi za medije Goran Puzović, direktor "Srbijavoda", rekao je da se voda povlači u svoja korita, sve reke su u opadanju, a njihov prvi zadatak je da iseljene ljude što pre vrate u svoje kuće. Trenutno se izvode hitni radovi u nekoliko gradova kako bi sve kritične tačke bile rešene, a u Pirotu, zahvaljujući dobrom radu i organizaciji, nije bilo velikih oštećenja, istakao je Puzović. Ovom prilikom dogovoreno je da ubuduće rade zajedno na popravljanju regulacija i otklanjanju kritičnih tački.

Puzović je posebno izdvojio da su u sistemu odbrane i visoke brane, a zavojska brana je od 9. do 12. januara zadržala preko 22 miliona kubika vode.

Gradonačelnik Vladan Vasić kaže da se stanje na teritoriji grada Pirota normalizovalo, trenutno se radi na proceni situacije i otklanjaće se slabe tačke koje su uočene. Vasić je najavio da treba da se podigne most na reci Bistrici koji predstavlja malu branu kada se podigne nivo vodem takođe, treba da se uredi deo kanala Rogoz i provede u Nišavu, kao i da se uklone sve slabe tačke na vodotokovima prvog reda.

Gradonačelnik Vasić je dodao da je prilikom poplava pravovremeno angažovana mahanizacija, svi članovi Štaba su bili aktivirani, ekipe javnih preduzeća su se uključile, a preko Štaba je organizovana i podela pomoći. S obzirom da je otvoren namenski račun za uklanjanje šteta od poplava, “Tigar tyres” je danas uplatio million dinara.