Budžet grada za sledeću godinu projektovan na blizu 2,3 milijarde dinara i veći od ovogodišnjeg za 3,75%; Odbornici usvojili i treći rebalans budžeta i nekoliko odluka iz oblasti urbanizma

25. oktobar 2023. 14:30 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Danas je održana sednica Skupštine grada Pirota. Od 56 odbornika sednici je prisustvovalo 48. Na sednici je usvojen Izveštaj o izvršenju Odluke o budžetu grada za prvih devet meseci 2023. godine, Odluka o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada za ovu godinu i Odluka o Budžetu grada za 2024. godinu i Kadrovskog plana Gradske uprave, Službe za internu reviziju i Gradskog pravobranilaštva grada Pirota za 2024.godinu.

Donete su i odluke iz oblasti urbanizma:

-Odluka o izmeni i dopuni Plana generalne regulacije “Pirot - sever”;

-Odluka o usvajanju Plana detaljne regulacije za solarno postrojenje na lokalitetu “Ravnište 1” u selu Ponor, grad Pirot;

-Odluka o usvajanju Plana detaljne regulacije na lokalitetu u selu Basara, grad Pirot;

-Odluka o usvajanju izmena i dopuna Plana detaljne regulacije “Logistički centar Pirot”;

-Odluka o izradi Plana detaljne regulacije za solarno postrojenje na lokalitetu u selu Rasnica, grad Pirot. Izvestioci o ovim tačkama dnevnog reda bili su predstavnici Javnog preduzeća za planiranje i uređivanje građevinskog zemljišta i Bojan Pešić, načelnik Odeljenja za urbanizam, stambeno - komunalne delatnosti, građevinarstvo i inspekcijske poslove.

Odbornici su dali saglasnost na Odluke Nadzornih odbora o izmenama Planova i Programa poslovanja sa finansijskim planom javnih preduzeća za 2023.godinu i to JP “Komunalac” Pirot i JP za planiranje i uređivanje građevinskog zemljišta Pirot. 

Takođe, data je saglasnost na izmene i dopune Planova i programa rada sa finansijskim planovima za 2023.godinu ustanova:

-Narodna biblioteka;

-Galerija “Čedomir Krstić”;

-Dom kulture;

-Muzej Ponišavlja;

-Narodno pozorište;

-Istorijski arhiv;

-finansijski plan PU “Čika Jova Zmaj”;

-Turistička organizacija Pirot;

-Sportski centar,

-Organizacija Crvenog krsta;

-Centar za socijalni rad.

Sednica je završena imenovanjima i razrešenjima i odborničkim pitanjima.

U izjavi za medije, po završetku sednice, predsednica Skupštine grada Milena Dimitrijević zahvalila je odbornicima na saradnji u prethodne tri i po godine i istakla da su postigli odlične rezultate.

Detalje o rebalansu budžeta navela je Ivana Malinović, načelnica Odeljenja za privredu i finansije. Ovo je treći rebalans, povećan je za 4,62% u odnosu na prethodni budžet i iznosi 2,8 milijardi dinara.

Kada je u pitanju Budžet za 2024.godinu načelnica Malinović kaže da je u planiranju budžeta najbitnije da bude realan i projektovan je u skladu sa svim zakonskim propisima. Budžet za sledeću godinu iznosi dve milijarde 282 miliona dinara i veći je za 3,75% od ovogodišnjeg. Ivana Malinović je, pored ostalog, izdvojila da je oko 200 miliona planirano za investicije, a kasnije, prvim rebalansom u februaru, biće izdvojena dodatna sredstva za te namene.   

Tokom sednice je šef Odborničke grupe “Najbolje za Pirot, Žarko Todorović, govorio o migrantskoj krizi i imao primedbu na Budžet za sledeću godinu. U izjavi za medije Todorović je obrazložio svoja izlaganja na Skupštini.

Kada je reč o migrantskoj krizi Miloš Colić je istakao da je na Skupštini bilo diskusije o tome, ali da Grad Pirot nema nadležnosti da donosi odluke po ovom pitanju. Grad Pirot može da sudeluje u određenim merama, što i čini, ističe Colić.

Ovo je ujedno bila poslednja sednica Skupštine grada u ovom sazivu.