VAŠA PISMA Vlado Petronijević: Problemi u pirotskoj Bolnici i odnos prema pacijentima. Dr Moma Bojkić, vd direktor: Problema ima, niste li, ipak, preterali ...?!

25. januar 2024. 13:27 Stavovi Pirot Plus Online

Tokom ova dva dana bili smo u kontaktu sa Vladom Petronijevićem, koji živi u inostranstvu. Petronijević je  prigovore koje ima u mejlu poslao na adrese nekoliko redakcija, Ministarstva, direktoru Opšte bolnice Pirot. Pošto smo sinoć kasno, dobili sve odgovore, a danas i odobrenje dr Mome Bojkića da objavimo i njegovo pismo, to smo se odlučili da kompletnu prepisku objavimo. Sa ciljem da ipak, ,,nisu svi isti"!

Vlado Petronijević <vla.....72@gmail.com>

01:29 (11 hours ago)

   

to bolnicapirot, kabinet, press, nebojsa.jokic, jugoslav.kelecevic, goran.stamenkovic, zdravstvena.inspekcija, slavica.petrovic, zdravstvena.nis, redakcija, milan.zirojevic, jelena.canic, ljubomir.filipov, me, office, webredakcija, online, kontakt, office, redakcija

Poštovani,

Obraćam se na više adresa iz velikog revolta zbog stanja u bolnici Pirot, koji nisu od juče, ali obzirom da se ništa ne rešava po tom pitanju, nešto se mora učiniti.

Naime, osim veoma loših međuljudskih odnosa koji su poznati široj javnosti, ali opet ostaju u okviru grada, veći problem je odnos prema pacijentima.

Pre svega prisutna je velika arogancija i bahatost (ljubaznost je misaona imenica) osoblja prema pacijentima od sestara, preko lekara do načelnika odeljenja.

Tako da imam sledeća pitanja:

- da li nadležno ministarstvo ima nameru da uvede kakav-takav red u ovu zdravstvenu ustanovu i kada?

- da li je potrebno da se desi neka veća tragedija da bi se neko osvestio i počeo da radi svoj posao? Inače, pojedinačne tragedije su takoreći na dnevnoj bazi u ovoj ustanovi.

- da li će neko odgovarati za nerad, javašluk i opštu situaciju?

- da li je potrebno da se na ulazu u bolnicu istakne lista lekara sa cenovnikom, da bi se pacijenti tretirali kao normalna ljudska bića?

- da li će neko nadležan objasniti osoblju bolnice da pacijenti nisu tamo zbog njih, nego suprotno - sestre i lekari su tamo zbog pacijenata?

    Svedoci smo da se pacijenti ostavljaju satima po hodnicima (čak i deca ili stari ljudi!) bez da ih iko išta pita, zbog čega su došli i kako im se može pomoći. Dalje, nije moguće dobiti nikakvu informaciju o stanju pacijenata, a takođe se ne dozvoljava da im se donese bar preobuka ili ćebad, kojih evidentno u bolnici nema!

Da ne pominjemo da su čak i urgentni i hronični pacijenti satima bez nadzora ili obilaska - onkološki ili recimo bubrežni bolesnici na dijalizi kojima je uskraćeno čak i redovno uzimanje tečnosti!

Moglo bi se ovako još, definitivno umesto da se pacijentima pruži adekvatna usluga, ostavljeni su na milost i nemilost.

Ovog puta jedan član moje porodice je nažalost prošao kroz golgotu.

Pojedini iz ove ustanove zaboravljaju da se situacija lako preokrene, i lako mogu doći u situaciju da osete na svojoj koži ono što oni priređuju pacijentima.

Ja ću sa svoje strane učiniti sve da svako krivično odgovara i da snosi konsekvence za svoje ponašanje i nerad.

Napomena:

ovaj mail se šalje i na adrese advokata, i javnih glasila, i svaki eventualni odgovor će takođe biti prosleđen na iste adrese.

......................................................................

Gospodine Petronijevicu,
Tekst ste napisali uopšteno. Želim da verujem " da nisu svi isti" !  Mozda je trebalo i navesti konkretnije detalje!!? 
Mejl bih objavio na našem Portalu. Da li sa Vašim imenom i prezimenom. Kritika, rekao bih i optužbe su generalno zaista jake, neprijatne po sve zaposlene.
Ne znam kome ste sve poslali , tek verujem da će Vam i oni traziti da budete  konkretniji, mada ima i onih koji će " gurnuti pod tepih"!
Da li ste slali i ostalim pirotskim medijima!?
Pozdrav
Nenad Paunović

............................................................

Vlado Petronijević

12:33 (45 minutes ago)

   
 

Poštovani g-dine,

Verujem da niste imali zdravstvenih problema i potrebe da koristite zdravstvene usluge u bolnici - što Vam iskreno i želim dobro zdravlje i ubuduće. Ili ste jednostavno imali sreće, ili po običaju neku "vezu".

Zato me čudi da niste upoznati sa situacijom tamo, o čemu se po gradu konstantno govori. Ne, nisu to čaršijske priče, ali u takvoj maloj sredini gde se ide politikom nezameranja, dolazi se u ovakve situacije.

Naravno, da nisu svi isti, sreo sam jako divne i profesionalne i požrtvovane osobe tamo, ali ako ima samo nekoliko nekulturnih, neljubaznih i neprofesionalnih, ceo kolektiv izlazi na loš glas.

Obzirom da ne živim više u Pirotu, a dolazim povremeno zbog familijarnih obaveza, ja nemam nikakvu "vezu" da bih obezbedio mojim bližima kakvu-takvu medicinsku zaštitu. Po kuloarima se priča i dobro se zna kod kog lekara treba sa čim ići. Što opet ne garantuje ništa.

Tekst jeste napisan uopšteno, jer mi je namera bila da se nešto pokrene i poboljša, a po savetu advokata da izbegnem poimenice da prozovem odgovorne, zbog mogućnosti da me neko tuži za klevetu ili povredu časti. Svakako je u procesu pisanje tužbe protiv odgovornih, i to je dovoljno za sada, jer nam veći publicitet ne odgovara.

Mail je svakako poslat nadležnom ministarstvu, i nekim redakcijama javnih glasila čije sam mail-adrese mogao naći - "Južne vesti", N1, Nova_S, PiKanal i Vama. Upravo me čeka još par mail-ova od njih da im odgovorim. Vi možete da objavite moj mail, možete nešto izbaciti, ali bez dodavanja nekih detalja - po savetu mog advokata.

Vlado Petronijević

evo u attachment-u odgovor koji sam bio dobio u pdf formatu.

...............................................................

Smatrali smo da ova prepiska, mada je to više od toga, može mnogo da znači za dalje. Naravno, ,,da nisu svi isti", da ima i to mnogo više zdravstvenih radnika izuzetnih stručnjaka i dobrih profesionalaca, ali... Upravo, pismo gospodina Vlada Petronijevića treba i tako protumačiti.

 Posebno ističemo brzo reagovanje dr Mome Bojkića, vršioca dužnosti direktora Bolnice i njegov izuzetno korektan i profesionalan odnos prema  svemu navedenom.

  Jednom reči, onako kako su i učesnici u ovoj prepisci i želeli, skrenuta je pažnja, sa ciljem, da se svi u pirotskoj Bolnici osećaju bolje.

 Da budemo ljudi svakog trenutka !