“Sine, izbori če dojdu i če si projdu, vi treba da živite ovam, radite si pošteno”!

28. februar 2020. 14:39 Stavovi Pirot Plus Online

Pratimo! Predizborna utakmica je počela, a da sudija nije dao znak! Izbori još uvek nisu raspisani!

Prema Ustavu Republike Srbije, što se procedure tiče, sledeći korak je da premijerka Ana Brnabić donese odluku, uputi obrazložen predlog za raspuštanje parlamenta ili da podnese ostavku, čime bi se stvorili uslovi da predsednik Republike Aleksandar Vučić i zvanično raspiše izbore.

Zaintresovani učesnici ove demokratske tekovine ne spavaju. Rade, šalju poruke potencijalnim biračima, u modi su tzv. “kapilarni glasovi”!

Šta se dogadja ovde na lokalu?!

Za sada se pogledavaju protivnici, mere se, traže prave kandidate za poslanička i odbornička mesta. Jedan “brak” se već dogodio. Nije nemoguće da će ih biti još, ali, moguće je da će se neko i “razići”. Ljubav je to, politika. Ko je vera, a ko je nevera.

Mediji, mi lokalni, to kaže profesionalni kodeks, demokratsko pravo, nadamo se, radiće pravedno. Ovo utoliko pre što više nema državnih medija, bar ovde, i što će vlasnici, direktori, glavni urednici, novinari, radeći pred očima naroda, verujemo, odolevati, pokušavajući da pokažu svu čistotu i vrednosti ovog našeg zanata.

I dok čekamo da REM objavi “pravila igre” mi, obični smrtnici, u ovoj Medijskoj kući  Ani press, Ivana Stojanov, Sonja Ćirić, Ljubiša Stojanović, Biljana Stanković i Nenad Paunović, pokušaćemo na pravdi Boga “da igramo fer i sportski”.

Kako je govorila moja pokojna baba:

“Sine, izbori če dojdu i če si projdu, vi treba da živite ovam. Radite si pošteno!"

Danas, odlučili smo da vam sve govorimo, (vidimo da nam sve više i verujete), dogodilo se nešto što nas je, ipak, ohrabrilo!

PRVI PRIMER

Neko je pre izvesnog vremena, želeći da nam napakosti, poslao poruku gradonačelniku da smo mi, hajde ja, evo javno kažem, učinili nešto, što je ispod svake časti i ljudskog i novinarskog poštenja. Da smo uradili nešto o čemu smo 24. oktobra javno pisali! Dakle, nama bilo kakvo reagovanje nekih “organa” nije potrebno.

Što znamo mi objavimo!

Oprosti mi, Bože, ako te prizivam u pomoć, ali ”anonimne pošiljke” nismo i nikada nećemo slati. Evo, kunem se pred Bogom i svima vama.

Neko je ovu podmetačinu  shvatio brže bolje i uputio teške uvrede na moj, naš račun. Ponovo, oprosti mi, Bože! I onda je krenula lavina optužbi gradonačelnikovih dušebrižnika. Bez potrebe! Niko ne osporava i nikada neće ono što je dobro kada je njegov lik i delo u pitanju. Njegova politka, njegova stvar! Naše bilo i biće da budemo objektivni.

I, kao posledica bezrazložne sumnje, ostali smo, kao jedini medij, bez potpisa na Ugovoru o projektnom finansiranju. Pomognite mi kako se to zove. Ne sumnjamo da će to morati da se desi, razumemo i to da je ovih dana čovek bio zauzet, Veće, Skupština, Beograd, ali, da bi bili čisti pred zaposlenima u ovoj Kući, ali i redovnim obavezama, porezi, doprinosi, pdv, morali smo da se služimo dozvoljenim minusom. Ajde, neka je i to tako, ali, da li je ljudska reč, poverenje, toliko nestalo, da mržnja zaslepi te likove sve u želji da napakoste?

DRUGI PRIMER !

O mom nekada mladjem saradniku u Omladinskoj redakciji Radio Pirota, kasnije  i “mom” novinaru u TV Pirot, (zbog čega sam bio u sukobu sa Momčilom Djurdjićem koji ga zvao “Boško Buha”)  znate dosta, ukoliko pratite političku scenu Pirota.  D.V. Sećate se  “Razvojni put Sime Šnajdera”  bilo je to neko moje pisanije! Imao je prvo neku “pirotsku” novinu. Potom iz novine se porodila PNS. Kad je to počelo da tone, uskočio je u SNS! Postao “načalnik na Okruga”! Pokušao da “uzdrma” ovu veliku političku opciju i kada mu nije uspelo i kada je ispraznio “načalničku” fotelju, okrenuo se u sasvim suprotnom pravcu!

... Zvao me na fiksni u Redakciji neki muški glas, tu oko pola jedanaest. Prvo ono srpsko:

“Jbte. V.V. Zašto nisi poslao novinara u Dom kulture, Boško Obradović ima Konferenciju za novinare?”

Iskreno, nisam čuo. Kasnije sam saznao da je D.V. juče zvao medije i pozvao ih da danas, petak, 28. februara u 10,30 dodju u Medija centar Doma kulture, gde će, zaista Boško Obradović imati KZN. Moj kolega, koji je pratio sednicu Skupštine "preskočio je" da bi BILI ČISTI PRED NARODOM, ne zbog tajnog  poziva i ne zbog D.V. koji mi je nedavno rekao da smo "štit vlasti V.V." i snimio deo Konferencije za novinare.

I zašto sve ovo?!

Zbog toga što su ovi "na vlasti" posumnjali u naše poštenje i profesionalni rad i preduzeli "mere" da nas, po želji dušebrižnika, "prevaspitavaju" i svrstaju negde gde zaista ne bi znali kako se zove. Mi smo samo naši, kako me je savetovala moja baba.

A ovaj drugi, za Boška vidim da je druga strana, za ovog zaista ne znam gde će biti sutra!  Nije nas zvao na KZN, jer nas je optužio "da smo NJIHOV"!  Čak je i danas na KZN ponovo “pljuvao” medije! Na koga je mislio! Ili je hteo da namesti. Eto ih, nisu došli!

Čiji, aman?! Ja lično, živim i radim 42. godinu i još uvek trajem. Jednom su me oterali jer nisam bio NJIHOV,  već sam slušao probleme ljudi! Ova medijska kuća, iako se muči, leluja, tetura i nema "specijalne pomoći ispod stola" eto, još uvek odoleva.

Ovo danas, samo je dovoljan primer, da nismo NIČIJI! Da želimo da časno radimo, pred vama, ljudi, i pred Bogom, naravno!!!