Život počinje u mesnoj zajednici - MZ Mali Suvodol

10. maj 2021. 13:42 Projekti Pirot Plus Online

Portal Plus online uz podršku Grada Pirota realizuje projekat „Život počinje u mesnoj zajednici II“, u okviru Konkursa za sufinansiranje projekata radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

***Stavovi izneti u medijskom sadržaju nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ciljevi projekta:

-Afirmisati rad mesnih zajednica u selima i podstaći ih da u svoj rad uključe sve meštane, kao i da pre donošenje odluka imaju mišljenja svih meštana;

-Informisati meštane seoskih mesnih zajednica o nadležnostima mesnih zajednica u unapređenju kvaliteta života svojih meštana;

-Ukazati meštanima mesnih zajednica da imaju mogućnost da učestvuju u rad mesne zajednice, budu aktivni u predlaganjima i donošenju odluka koje doprinose razvoju mesne zajednice i poboljšanju uslova za život svih meštana.

Projekat kroz planirani medijski sadržaj predstavlja rad mesnih zajednica u selima blizu Pirota, nadležnosti mesne zajednice, prava i obaveze meštana, odredbe Zakona o izmenama i dopunama zakona o lokalnoj samoupravi, praćene reportažama iz sela i razgovorima sa predsednicima mesnih zajednica i članovima Saveta. U narednom periodu na portalu vam predstavljamo mesne zajednice Gnjilan, Barje Čiflik, Rasnica, Blato, Kostur, Držina, Staničenje i druge, a osnovna ideja je da se istakne koliko je važno interesovanje i uključivanje u rad mesnih zajednica u kojima živimo.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

MZ Mali Suvodol

Kada krenete iz Pirota za Babušnicu, ispred sela Blato, sa desne strane je odvajanje za selo Ponor. Na tom putu su i Veliki i Mali Suvodol. Naša ekipa najpre je posetila Mali Suvodol.

Nekada poznato po grnčarstvu, ovo selo je osam kilometara udaljeno od grada i jedno je od uređenijih na teritoriji grada Pirota, a posebno i po tome što ima dosta mladih. Naš domaćin bio je predsednik Mesne zajednice Mali Suvodol, Rade Đorđević, takođe jedan od onih koji sa svojom porodicom živi u selu i ne namerava da napušta svoje rodno mesto.

*Centar sela, "kružni tok" ispred prodavnice

Naš razgovor počeo je od upoznavanja sela. Rade Đorđević kaže da, iako je selo malo, po površini koju obuhvata nije baš tako, a broji oko 300 meštana.

Na čelu Mesne zajednice Rade Đorđević je 17 godina. Prema njegovim rečima meštani su složni, voljni da učestvuju u svakoj akciji, ali Savet mesne zajednice ne funkcioniše kako bi trebalo, zbog čega je Đorđević nezadovoljan. Zbog čega je to tako, kada se održavaju sastanci Saveta, kakav je odziv i interesovanje ljudi, rekao nam je ovom prilikom predsednik MZ Mali Suvodol.

Bez obzira na slabiju organizaciju Saveta mesne zajednice, meštani Malog Suvodola su veoma aktivni i rado daju svoj doprinos u svakom poslu na uređenju sela. Đorđević ističe da u svim akcijama imaju veliku podršku mladih ljudi, iako ne žele da se uključe u rad Saveta mesne zajednice. Od većih akcija koje su organizovane u selu prethodnih godina Đorđević je izdvojio čišćenje groblja, postavljanje ulične rasvete, uređenje igrališta i prostora kod prodavnice, obnovu crkve, uređenje puteva i još mnogo toga.

Mali Suvodol ima i lepu crkvu i školu za učenike od 5. do 8. razreda.

Iznad sela, kod groblja, nalazi se crkva Sveta Petka, posvećena kralju Petru Prvom. Crkva je kompletno obnovljena pre 15 godina.

Škola u selu je izvojeno odeljenje OŠ “Vuk Karadžić”, a njena izgradnja započeta je 1954. godine. Govoreći o crkvi, a potom i o školi, Rade Đorđević nam je ispričao interesantnu priču o izgradnji škole.  

U selu ima nekoliko mladih bračnih parova, neka deca pohađaju školu u selu, ali je mnogo onih koji decu vode u školu u gradu. U okviru objekta škole smeštena je i ambulanta.

Pored škole nalazi se bazen koji deca i mladi tokom letnjih meseci koriste za rekreaciju.

Međutim, priča o izgradnji bazena, takođe je vrlo zanimljiva. Đorđević kaže da je bazen napravljen 1956. godine uz pomoć Duvanskog preduzeća u Pirotu za drugu namenu, ali kada je urađena vodovodna mreža u selu ostao je mladima za uživanje.

Na osnovu svega prethodno navedenog reklo bi se da u ovom selu problema nema, ipak jedan od najvećih je što meštani Malog Suvodola nemaju kanalizaciju.

Još jednom “tvorevinom”, da tako kažemo, ponose se meštani ovog sela, a to je Fudbalski klub “Mladost”, osnovan 1972. godine, naslednik OFK “Belava”.

*Igralište i sportski teren u Malom Suvodolu

Rade Đorđević je, pored ostalog, i predsednik kluba. Ono što je, po njemu, veoma važno, to je da je svako muško dete u selu igralo fudbal. Sada imaju dvadesetak igrača i nastoje da održavaju dobre odnose u klubu i da funkcionišu na pravi način.

Na kraju našeg razgovora, još jednom smo pomenuli problem funkcionisanja Saveta mesne zajednice Mali Suvodol i neophodnost da se mladi više interesuju za rad i uključe u Savet MZ. Rade Đorđević napominje da su mladi vredni, žele da rade i pomognu, ali treba da ih neko organizuje. Među njima je mnogo i visokoobrazovanih, oni su budućnost ovog sela i zemlje, ali je potrebna veća inicijativa sa njihove strane.

Predsednik mesne zajednice Mali Suvodol rešenje ovog problema vidi u većem interesovanju države za selo i mesne zajednice. Ovom prilikom Đorđević je poručio mladima da se, pre svega, obrazuju, da poštuju svoje rodno mesto,  zasnivaju porodice, brinu o svom zdravlju i životnoj sredini.

*Česma na putu za seosku crkvu, mesto gde često ljudi organizuju izlete

Mnogo lepih prizora, netaknuta priroda, opstanak života i rada na selu i nekoliko zanimljivih anegdota obeležilo je priču o Malom Suvodolu. I u ovom selu neophodno je dodatno unaprediti rad Saveta mesne zajednice i afirmisati mlade da se uključe u njen rad. Sve ono što je do sada urađeno je za svaku pohvalu, međutim, posla ima i za predstojeći period, a sigurno će se ostvariti još bolji rezultati kada mlađi preuzmu inicijativu.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Poštovani građani Pirota, pozivamo vas da nam se sa svim pitanjima, sugestijama i komentarima javite putem mejla (plusradio010@gmail.com).

Narednih dana donosimo vam priče o mesnim zajednicama sela Blato i Veliki Suvodol.