Život počinje u mesnoj zajednici - MZ Držina

12. jul 2021. 13:23 Projekti Pirot Plus Online

Portal Plus online uz podršku Grada Pirota realizuje projekat „Život počinje u mesnoj zajednici II“, u okviru Konkursa za sufinansiranje projekata radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

***Stavovi izneti u medijskom sadržaju nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ciljevi projekta:

-Afirmisati rad mesnih zajednica u selima i podstaći ih da u svoj rad uključe sve meštane, kao i da pre donošenje odluka imaju mišljenja svih meštana;

-Informisati meštane seoskih mesnih zajednica o nadležnostima mesnih zajednica u unapređenju kvaliteta života svojih meštana;

-Ukazati meštanima mesnih zajednica da imaju mogućnost da učestvuju u rad mesne zajednice, budu aktivni u predlaganjima i donošenju odluka koje doprinose razvoju mesne zajednice i poboljšanju uslova za život svih meštana.

Projekat kroz planirani medijski sadržaj predstavlja rad mesnih zajednica u selima blizu Pirota, nadležnosti mesne zajednice, prava i obaveze meštana, odredbe Zakona o izmenama i dopunama zakona o lokalnoj samoupravi, praćene reportažama iz sela i razgovorima sa predsednicima mesnih zajednica i članovima Saveta. U narednom periodu na portalu vam predstavljamo mesne zajednice Gnjilan, Barje Čiflik, Rasnica, Blato, Kostur, Držina, Staničenje i druge, a osnovna ideja je da se istakne koliko je važno interesovanje i uključivanje u rad mesnih zajednica u kojima živimo.

MZ Držina

Selo Držina udaljeno je od grada sedam kilometara. Kada se sa magistralnog puta Pirot - Dimitrovgrad odvojite za selo, put je u jako dobrom stanju.

Držina je poznata po Fudbalskom klubu Pobeda, koji se takmiči u Okružnoj ligi. Selo ima sportske terene, dobro uređenu školu, malu crkvicu i predivnu prirodu.

Kada smo stigli u centar sela prvo nam je privukao pažnju Dom kulture. Na terenu ispred doma je teren za košarku.

U okviru te zgrade nekada je bila zemljoradnička zadruga, sada je taj prostor napušten.

Ispred zadruge je i spomen obeležje palim borcima u Narodnooslobodilačkom ratu.

Tu nas je dočekao predsednik Mesne zajednice Držina, Predrag Antić. Prostorija mesne zajednice nalazi se sa desne strane od spomenika. U sklopu te zgrade je i ambulanta. Držina ima oko 270 stanovnika.

Predsednik mesne zajednice Držina, Predrag Antić, rekao je da Savet mesne zajednice ima pet članova, a sastanci se održavaju po potrebi.

Na samom početku razgovora Antić je istakao sa kakvim se problemima suočavaju meštani Držine. Rasveta je dobra, vodosnabdevanje takođe, ali je problem putna infrastruktura, posebno prema Petrovcu put za njive.

Na osnovu ovoga može se zaključiti da je u ovom selu poljoprivreda i dalje razvijena. Ne u onom obimu kao ranije, ali ljudi nastoje da svoje parcele održavaju koliko mogu. Govoreći o tome, Antić je pomenuo i da je poslednjih godina stočni fond u selu naglo opao.

Kada uđete u selo sa desne strane je škola, izdvojeno odeljenje OŠ “8. septembar”. Iza škole su i sportski tereni. Predsednik mesne zajednice kaže da u selu ima mladih, škola je renovirana, uslovi za rad su dobri, ali trenutno broji samo dva đaka. U nastavku razgovora pitali smo Predraga Antića zbog čega je to tako i da li se mladi u selu interesuju za rad mesne zajednice?

*Škola OŠ "8. septembar" u Držini

*Sportski tereni iza škole u Držini

Selo Držina ima malu crkvicu. Nije mnogo udaljena od puta kroz selo, ali je, čini se, sakrivena na mirnom mestu, u šumi, u predivnoj prirodi.

Tu je i krst gde se meštani okupljaju na Petrovdan.

Posle razgovora sa predsednikom mesne zajednice i obilaska sela Držina još jednom uviđamo problem kojim se bavi projekat “Život počinje u mesnoj zajednici”. I u ovom selu mladi retko prisustvuju sastancima mesne zajednice, uglavnom su stariji meštani aktivniji i interesuju se za sve probleme.

Predrag Antić i ostali članovi Saveta mesne zajednice Držina, kada su se prihvatili ovog posla, želeli su da poboljšaju uslove za život u selu, da fudbalski klub funkcioniše i da obezbede više sadržaja za mlade. Na tom putu je mnogo posla, slobodnog vremena i problema, ali ako se svako iz mesne zajednice zainteresuje, predloži kako da se problem reši ili organizuje neka aktivnost, ako većina odluči da izdvoji malo svog vremena i pomogne, rezultati će biti na opšte dobro svih meštana.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Poštovani građani Pirota, pozivamo vas da nam se sa svim pitanjima, sugestijama i komentarima javite putem mejla (plusradio010@gmail.com).

Sledeća objava u okviru projekta je priča o mesnoj zajednici sela Petrovac.