Život počinje u mesnoj zajednici - Dragan Stanković, načelnik Gradske uprave Pirot i Dejan Ranđelović, član Gradskog veća zadužen za mesne zajednice

22. septembar 2020. 13:30 Projekti Pirot Plus Online

Portal Plus online uz podršku Grada Pirota realizuje projekat „Život počinje u mesnoj zajednici“, u okviru Konkursa za sufinansiranje projekata radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja

Ciljevi projekta:

-Informisati građane koji žive u mesnim zajednicama u gradu o nadležnostima mesnih zajednica u unapređenju kvaliteta života svojih meštana;

-Ukazati meštanima mesnih zajednica da imaju mogućnost da učestvuju u rad mesne zajednice, budu aktivni u predlaganjima i donošenju odluka koje doprinose razvoju mesne zajednice i poboljšanju uslova za život svih meštana;

-Afirmisati rad mesnih zajednica prigradskih naselja i podstaći ih da u svoj rad uključe sve meštane i da pre donošenja odluka imaju mišljenja svih meštana;

-Podstaći građane Pirota da se u što većem broju uključuju u proces participativnog budžetiranja.

Uključivanje u rad mesnih zajednica u kojima živimo je veoma važno jer demokratsko društvo podrazumeva postupke i odluke sa kojima je saglasna većina. Meštani mesnih zajednica sami biraju svoje predstavnike, odnosno, predsednike od kojih mnogo toga zavisi. Ukoliko je samo mali broj ljudi iz mesne zajednice aktivan po tom pitanju, postavlja se pitanje kako da stanovnici mesnih zajednica reše svoje probleme i poboljšaju uslove života u mesnim zajednicama?

Ovim medijskim sadržajem predstavljamo rad mesnih zajednica, nadležnosti, prava i obaveze stanovnika mesnih zajednica, odredbe Zakona o izmenama i dopunama zakona o lokalnoj samoupravi, participativno budžetiranje i objavljujemo reportaže iz gradskih mesnih zajednica.

***Stavovi izneti u medijskom sadržaju nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

U novom Zakonu o izmenama i dopunama  zakona o lokalnoj samoupravi pooštrena je kontrola nad radom mesnih zajednica i preciznije predstavljen rad mesnih zajednica. O ovome je za Pirot Plus onlajn govorio načelnik Gradske uprave Pirot Dragan Stanković.

Prema njegovim rečima, radi zadovoljavanja potreba interesa stanovništva u selu ili u gradu može da se osnuje mesna zajednica koja može da bude zadužena za jedno, dva ili više sela. Savet mesne zajednice je najviši organ mesne zajednice, a izbore za mesne zajednice raspisuje predsednik Skupštine grada ili opštine. Mesne zajednice se finansiraju iz budžeta grada, donacija i sopstvenih prihoda. U Pirotu ima 72 mesne zajednice u selima i 17 u gradu.

Svaka mesna zajednica ima svojstvo pravnog lica, statut, pečat i u skladu sa tim svoje nadležnosti o čemu je, takođe, govorio Dragan Stanković.

Pored toga, ističe se da od zainteresovanosti građana zavisi način rešavanja problema u mesnim zajednicama i poboljšanje života, zbog čega je veoma važno da svi stanovnici prate rad svojih mesnih zajednica i budu aktivni učesnici u rešavanje svih problema.

Kako na delu izgleda saradnja između Grada Pirota i mesnih zajednica objasnio je Dejan Ranđelović, član Gradskog veća zadužen za mesne zajednice.

Ranđelović kaže da je ove godine iz budžeta grada izdvojeno devet miliona za mesne zajednice. Novac im se dodeljuje u skladu sa njihovim potrebama koje dostavljaju predstavnici mesnih zajednica.

Dejan Ranđelović i Sreten Savov, zaduženi za mesne zajednice, svakodnevno su na terenu, obilaze radove u mesnim zajednicama, a prema rečima Dejana Ranđelovića, biće dosta investicija u selima u narednom periodu.

Novi Zakon o izmenama i dopunama zakona o lokalnoj samoupravi možete pogledati OVDE.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Poštovani građani Pirota, pozivamo vas da učestvujete u razradi teme o mesnim zajednicama. Ukoliko imate pitanja, sugestije, komentare ili predloge za dalji rad na projektu javite nam se putem mejla (plusradio010@gmail.com). U sledećoj objavi predstavićemo dve mesne zajednice u gradu.

Do kraja projekta planiramo da posetimo mesne zajednice u gradu: Đeram, Prčevac, Radin Do, Provaliju, Tigrovo naselje, Senjak, Barje, Tanasko Rajić, Novu Malu i Rogoz. Takođe, razgovaraćemo i sa predstavnikom Grada Pirota iz Odeljenja za privredu i finansije koji se bavi realizacijom projekta Participativno budžetiranje.