ZZJZ Pirot: Umeren intenzitet prenošenja virusa

18. januar 2021. 13:06 Korona virus Pirot Plus Online

Na današnji dan registrovana su ukupno 23 POZITIVNA novoobolela laboratorijski potvrđena  lica sa područja Okruga (Pirot 10, Dimitrovgrad 3, Babušnica 6 i Bela Palanka 4) I jedno preminulo lice u Opštoj bolnica Pirot (iz Pirota).

Danas je  poslato 28 uzoraka briseva na PCR testiranje u laboratoriju „Vatreno oko” u Nišu.

Na osnovu pristiglih prijava za zarazne bolesti iz KC Niš i zdravstvenih ustanova sa okruga, od POČETKA EPIDEMIJE na PCR i antigenskim testovima do danas laboratorijski je potvrđeno 3082 osoba: u Pirotu 1895, Babušnici 354 , Beloj Palanci 522, Dimitrovgradu 311. Od početka epidemije do danas registrovana su 133 umrla lica sa područja Okruga. Od 28.11.2020. do 18.01.2021. preminula su 104 lica u Opštoj bolnici Pirot od Covida i sa Covidom.

PROCENJUJE SE DA JE BROJ ZARAŽENIH SEDAM DO DESET PUTA VEĆI OD BROJA LABORATORIJSKI POTVRĐENIH. Zaražene su čitave porodice, radno aktivno stanovništvo, zdravstveni radnici, deca i stari.

Sva lica potvrđena na  COVID u zavisnosti od težine kliničke slike su u kućnoj ili bolničkoj izolaciji. Danas je naložena mera kućne izolacije za 26 lica a ukinuta za  17 (potvrđeni i kontakti).

U dane vikenda je u Covid ambulanti Doma zdravlja Pirot obavljeno  ukupno 138 pregleda, od kojih je 30  prvih i 108 kontrolnih (22% prvih pregleda u odnosu na ukupan broj pregleda). Postepeno se smanjuje broj hospitalizovanih bolesnika i smrtnih ishoda. U Opštoj bolnici Pirot leči se 22 bolesnika (12 iz Pirota, 3 iz Dimitrovgrada, 5 iz Babušnice, 2 iz Bele Palanke) I jedno preminulo lice iz Pirota.

Epidemiološka situacija u Dimitrovgradu je nesigurna ali stabilna, u Beloj Palanci, Pirotu i Babušnici procenjuje se kao NESIGURNA sa tendencom pogoršanja.

INTENZITET PRENOŠENJA VIRUSA U POPULACIJI JE UMEREN

SAMO  ODGOVORNIM POŠTOVANJEM SVIH  MERA MOŽEMO EPIDEMIOLOŠKU SITUACIJU ODRŽATI POD KONTROLOM!!!

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

Zavod za javno zdravlje Pirot