ZZJZ Pirot: Od 25 uzoraka 2 pozitivna. Oba iz Pirota

30. jul 2020. 12:52 Korona virus Pirot Plus Online

Od početka epidemije do 30.07.2020.g. na području Okruga ukupno je uzorkovano 2987 briseva na RT-PCR. Za 32 uzorka se čekaju rezultati. Danas je uzorkovao još 32 briseva i poslato u laboratoriju IZJZ Niš.

Od ukupnog broja testiranih na Okrugu je do sada laboratorijski potvrđeno 329 osoba: u Pirotu  219, Babušnici  31,  Beloj Palanci  75; Dimitrovgradu 4. Od početka epidemije do danas, 29.07.2020. registrovana su 22 umrla lica (do kraja maja 19 lica i u julu 3 umrla lica) sa područja pirotskog okruga.

Na dan 30.07.2020.g. iz laboratorije IZJZ Niš stigli su rezultati za 25 uzoraka, od kojih su 2 pozitivna na Covid-19, i to 2 lica iz Pirota. (8% pozitivnosti).

 U junsko-julskom epidemijskom talasu registrovana su 173 laboratorijski potvrđena lica od kojih je više od dve trećine već izlečeno. Sva lica potrđena na COVID u zavisnosti od težine kliničke slike su u kućnoj izolaciji ili na lečenju u bolnici. Članovi njihovih porodica su takođe u izolaciji.

Na grudnom odeljenju Opšte bolnice Pirot danas  se nalazi 7 obolelih  pod sumnjom na covid infekciju. Na lečenje u KC Niš nalazi se 6 lica, i to 3 iz Bele Palanke, jedno iz Babušnice i dva iz Pirota.

 Epidemiološka situacija u Pirotu je i dalje nepovoljna, ali stabilna i  pod kontrolom. Od ponedeljka broj pregleda u Kovid ambulantama DZ  Pirot i DZ Bela Palanka se u odnosu na prehodnu nedelju polako smanjuje, s tim što je 30% prvih pregleda, a 70% kontrolnih pregleda.

Zbog postojanja zaraženih osoba bez ikakvih simptoma bolesti ili sa blagom kliničkom slikom, moramo se ponašati kao da je svako od nas potencijalno zaražen virusom. Svako lice koje dobije simptome akutne respiratorne infekcije treba da se izoluje od članova porodice i u zavisnosti od težine simptoma obrati lekaru.

   Uzimajući u obzir  epidemiološku situaciju u R Srbiji postoji visok rizik za PRELIVANJE iz drugih mesta u Srbiji, te pogoršanje situacije u Pirotu i Okrugu, zbog turističkih putovanja, odlaska na posao u drugi grad, kao i drugih  kretanja stanovništva.

Ukoliko se u narednom periodu strogo ne poštuju preventivne mere Kriznog štaba Republike Srbije za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 moguće je pogoršanje epidemiološke situacije. Neophodno je i dalje odgovorno ponašanje svakog pojedinca i poštovanje preventivnih mera Kriznog štaba Republike Srbije za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 na javnim mestima  u zatvorenom i otvorenom prostoru ( nošenje zaštitnih maski, fizička distanca, higijena ruku, dezinfekcija ...)

Virus još uvek intenzivno cirkuliše u populaciji

 Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

Zavod za javno zdravlje Pirot