ZZJZ Pirot: Nastavlja se pad broja novoobolelih od Covid19. U danu za nama 4 pozitivna nalaza

16. januar 2021. 12:42 Korona virus Pirot Plus Online

U  domovima zdravlja sa područja Okruga vakcinisane su Pfizer-ovom vakcinom 224 osobe (zapošljenih u bolnici, domovima  zdravlja i Domu za stare u Dimitovgradu). U ZZJZ Pirot je sačinjen Plan vakcinacije za sledeću nedelju, kojim su obuhvaćeni privatni stomatolozi, privatne ordinacije, ostali zaposleni u domovima zdravlja i korisnici Doma za stare.   

Na današnji dan registrovano je ukupno 4 POZITIVNA novoobolela laboratorijski potvrđena lica sa područja Okruga (Pirot 2, Bela Palanka 2).

Danas je  poslato 19 uzoraka briseva na PCR testiranje u laboratoriju „Vatreno oko” u Nišu.

Na osnovu pristiglih prijava za zarazne bolesti iz KC Niš i zdravstvenih ustanova sa okruga, od POČETKA EPIDEMIJE na PCR i antigenskim testovima do danas laboratorijski je potvrđeno 3059 osoba: u Pirotu 1895, Babušnici 348 , Beloj Palanci 518, Dimitrovgradu 308. Od početka epidemije do danas registrovana su 132 umrla lica sa područja okruga. Od 28.11.2020. do 15.01.2021. preminulo je 103 lica u Opštoj bolnici Pirot od Covida i sa Covidom.

PROCENJUJE SE DA JE BROJ ZARAŽENIH SEDAM DO DESET PUTA VEĆI OD BROJA LABORATORIJSKI POTVRĐENIH. Zaražene su čitave porodice, radno aktivno stanovništvo, zdravstveni radnici, deca i stari.

Sva lica potvrđena na  COVID u zavisnosti od težine kliničke slike su u kućnoj ili bolničkoj izolaciji. Danas je naložena mera kućne izolacije za 23 lica a ukinuta za  15 (potvrđeni i kontakti).

Juče je u Covid ambulanti Doma zdravlja Pirot obavljeno  ukupno 183 pregleda, od kojih je 45  prvih i 138 kontrolnih (25% prvih pregleda u odnosu na ukupan broj pregleda). Postepeno se smanjuje broj hospitalizovanih bolesnika i smrtnih ishoda. U Opštoj bolnici Pirot leči se 28 bolesnika (16 iz Pirota, 3 iz Dimitrovgrada, 6 iz Babušnice, 3 iz Bele Palanke).

Epidemiološka situacija u Dimitrovgradu je nesigurna ali stabilna, u Beloj Palanci, Pirotu i Babušnici procenjuje se kao NESIGURNA sa tendencom stabilizacije.

INTENZITET PRENOŠENJA VIRUSA U POPULACIJI SE POSTEPENO SMANJUJE

SAMO  ODGOVORNIM POŠTOVANJEM SVIH  MERA MOŽEMO EPIDEMIOLOŠKU SITUACIJU ODRŽATI POD KONTROLOM!!!

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

Zavod za javno zdravlje Pirot