ZZJZ Pirot: Deset uzoraka negativno, za još 11 se čekaju rezultati!

27. oktobar 2020. 15:11 Korona virus Pirot Plus Online

Od početka epidemije do 27.10.2020.g. na području okruga ukupno su uzorkovana 3974 brisa na RT-PCR.

Danas, 27.10.2020. uzorkovano je i poslato 21 briseva u laboratoriju “VATRENO OKO “ u Nišu.


Na dan 27.10.2020.g. iz laboratorije IZJZ Niš stigli su rezultati za 10 uzoraka (od 21 uzorka), svi su negativni a za 11 uzoraka se čekaju rezultati.


Jedan slučaj koji je prebačen sa grudnog odeljenja OB Pirot u KC Niš je PCR testom dokazan da je pozivitan sa teritorije Opštine Dimitrovgrad.


Na osnovu pristiglih prijava za zarazne bolesti iz KC Niš i zdravstvenih ustanova sa okruga, od ukupnog broja testiranih na okrugu do danas laboratorijski je potvrđeno 391 osoba: u Pirotu 266, Babušnici 38, Beloj Palanci 82; Dimitrovgradu 5. Od početka epidemije do danas registrovano je 28 umrlih lica sa područja okruga.


U septembru je registrovano 11 novoobolelih, laboratorijski potvrđenih slučajeva od kojih su 3 osobe preminule u oktobru 2020. Od početka oktobra 2020. god. do danas registrovano je 11 novoobolelih laboratorijski potvrđenih. Sva lica potrđena na COVID u zavisnosti od težine kliničke slike su u kućnoj izolaciji kao i članovi njihovih porodica (20 lica su u kućnoj izolaciji). Procenjuje se da je broj zaraženih višestruko veći, sobzirom da su ograničene indikacije za PCR testiranje, kao i da se mnogi oboleli ne javljaju zdravstvenoj službi. U zadnje dve nedelje došlo je do povećanja broja pregleda u COVID ambulantama na području okruga.


Epidemiološka situacija u okrugu je NESIGURNA sa tendencom prelaska u NEPOVOLJNU. Registruju se POJEDINAČNI SLUČAJEVI i porodične epidemije. Epidemiološkim ispitivanjem pozitivnih osoba otkrivaju se i oboleli članovi porodica.


Na grudnom odeljenju Opšte bolnice Pirot je primljen jedan slučaj sa sumnjom na COVID 19. Uzimajući u obzir pogoršanje epidemiološke situacije u R.Srbiji, u zemljama u okruženju i Evropi i sezonu jesen- zima koja pogoduje pojavi i širenju respiratornih infekcija (posebno zbog boravka u zatvorenom prostoru), POTREBNO JE I DALJE DOSLEDNO i ODGOVORNO POŠTOVATI SVE PREDLOŽENE MERE PREVENCIJE.

Zbog stalne migracije ljudi, postoji visok rizik za prelivanje infekcije iz jednog grada u drugi u zemlji, ali i iz inostranstva. Ukoliko se u narednom periodu strogo ne poštuju mere Vlade R. Srbije očekuje se pogoršanje epidemiološke situacije u Pirotu i okrugu. Imperativ je održati epidemiološku situaciju pod kontrolom aktivnim zalaganjem svakog pojedinca i svih nadležnih institucija.


Potrebno je da u skladu sa preporukama Vlade RS, inspekcijske službe pojačaju nadzor nad sprovođenjem preventivnih mera u svim javnim ustanovama, školama, predškolskim ustanovama, firmama, fabrikama, ugostiteljskim objektima, zdravstvenim ustanovama, gradskom i međugradskom prevozu.... U narednom periodu visok epidemiološki rizik predstavljaju proslave i okupljanja većeg broja ljudi u zatvorenom prostoru (slave, svadbe, rođendani....), te je potrebno obustaviti ili odložiti masovna okupljanja.