Zbirke za malu maturu dostupne učenicima

03. mart 2014. 07:41 Društvo Pirot Plus Online

Ministarstvo prosvete zakazalo je za 10.maj probni test male mature. Slavko Ilić, direktor OŠ Dušan Radović kaže da je Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja pripremio zbirke na osnovu kojih učenici završnog razreda mogu da se pripreme za ispit koji ih očekuje na kraju školske godine.

-Učenici imaju zbirke i potrebno je da se pripremaju. Mora se imati u vidu i kombinovani test koji će biti ove godine kao i to da će zadaci biti nepoznati. Kombinovani test imaće 20 pitanja i treba da pokaže opšte znanje i poznavanje ovih predmeta – kaže Ilić.

Ilić kaže da škole organizuju pripreme za učenike i dodaje da je važno pripremiti se na vreme

-Učenici vikendom imaju takmičenja ali i pored toga moraju se pripremati za završni test. Treba imati na umu da trebaju po malo raditi a ne čekati poslednje dane. Ima vremena i načina i mogućnosti da se postignu dobri rezultati – dodaje Ilić.

Učenici osmog razreda polagaće završni ispit 16, 17. i 18. Juna. Ove godine svi zadaci su nepoznati. Prvog dana ispita, u ponedeljak, 16. juna, đaci će rešavati test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, drugog dana zadatke iz matematike, a trećeg novouvedeni kombinovani test sa pitanjima iz fizike, biologije, hemije, geografije i istorije.