Zaštitnik građana sa građanima

27. jun 2013. 08:46 Dimitrovgrad Pirot Plus Online

U sali Narodne biblioteke „Detko Petrov“ u Dimitrovgradu sutra će gostovati zamenik Zaštitnika građana Miloš Janković u okviru inicijative „Promocija ljudskih i manjinskih prava kroz intenzivniji kontakt Zaštitnika građana sa građanima“. Elizabeta Georgiev, viši bibliotekar Narodne biblioteke, kaže da je reč o projektu koji se realizuje već dve godina i ima za cilj da se građanima omogući da ostvare lakši kontakt sa Zaštitnikom građana, dobiju pomoć pri sastavljanju pritužbi i informišu se o radu i nadležnostima ove institucije.


- Naša Biblitoeka je već dve godine uključena u Projekat „Elektronski pristup Zaštitniku građana“. Ovaj projekat je uspešno realizovan u periodu 2010-2011. u 10 opština u Srbiji, među kojima je i Dimitrovgrad. Praktično ovo je nastavak projekta koji će se realizovati naredne dve godine, uz finansijsku pomoć Vlade Kraljevine Norveške i podrazumeva 15 biblioteka među kojima je i naša. Mi smo dostupni ne samo građanima Dimitrovgrada već čitavog pirotskog Okruga – kaže Georgieva.


Lepeza problema zbog kojih se građani obraćaju je raznolika i tokom 2 godine Zaštitniku građana ovim putem obratilo se više od 70 građana pirotskog Okruga, dodaje Georgieva.


- Zamenik Zaštitnika građana tokom posete govoriće i o pritužbama građana, dok će pravnici iz stručne službe ove institucije primati pritužbe građana u prostorijama Biblioteke od 10 do 14 časova –napominje Georgieva.