“Zaigraj novu rolu ne traži zabludu u alkoholu”

19. oktobar 2012. 12:59 Kultura Pirot Plus Online

Sinoć je na sceni Narodnog pozorišta u našem gradu odigrana predstava “Zaigraj novu rolu ne traži zabludu u alkoholu”. Predstavu je reširao Delča Gigov po tekstu Elizabete Georgiev.Sam naziv predstave jesno ukazuje da je na scenski način obradjena jedna veoma aktuelna tema posvećena ne samo mladima kaže Gigov.

-Želja nam je da kod mladih izazovemo razmišljanje o ovoj temi. Svesni smo da jedna pozorišna predstava ne može rešiti tako značajan problem. Samo učešće velikog broja mladih u realizaciji ove predstave koja govori o temi alkoholizma daje svoje rezultate. Naravno ovim putem edukuje se i publika. Rešenje problema je kompleksno i zahteva širu društvenu akciju, ali ako smo uspeli da bar delom ukažemo na problem postigli smo uspeh-kaže Gigov.

Pored škole glume ovo je bila ujedno i edukacija mladih o ovoj temi. Autorka teksta Elizabeta Georgiev kaže da je kroz kombinaciju smeha i satire prikazana opasnost koju nosi alkoholizam

-Želela sam da na duhovit način prikažemo opasnosti koje alkohol nosi. Napravili smo priču o tome zašto alkohol nije dobar i mladi su se odlično snašli u realizaciji. Ovo je pokušaj da se na interesantan, duhovit način prikaže sama pošast zvana alkoholizam -kaže Georgieva.

Predstava je realizovana kao drugi deo istoimenog projekta Udruženja građana “Vizija”, Narodnog pozorišta Pirot i teatra “Hristo Botev” iz Dimitrovgrada uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta. U prvoj fazi projekta uspešno su realizovane aktivnosti koje se odnose na edukaciju mladih o štetnosti alkohola.