Zašto svi ćutite, kad "beli brod" sve više tone!?

16. septembar 2020. 12:34 Stavovi Pirot Plus Online

 “…Kad dojdeš na meru, če uvatiš za veru” govorila je moja pokojna baba! U Radničkom su, izgleda “uhvatili za veru”! Ono što pišem i pričam godinama, ono zbog čega smo podigli glas i tražili reagovanje  Poverenika za dostupnost informacija od javnog značaja, nije slučajno!

  Izabrana je nova Uprava, predsednik. Ljudi puni ljubavi i želje da se Radnički uspravi. Nasledili su Zorana Nikolića, koji je zatekao pustoš. Pokušavao da spasi što se moglo i zajedno sa igračima, Markom i Čelarom uveo Radnički u mirne fudbalske vode. Kažem, samo fudbalske. Pirotski prvoligaš je prošlu sezonu završio u gornjem delu tabele, u jednom trenutku ambicije su porasle, pominjala se i Super liga!

  Ovih dana Bratislav Ćirić, predsednik, njegovi saradnici muku muče da sastave kraj s krajem. Javna je tajna da se traže rešenja. Ono što se dogadjalo u poslednjih pet godina samo, da se ne vraćamo nazad, izašlo je na videlo.

   Braca i njegovi "uhvatili su za veru"! Shvatili gde se Klub nalazi. A, da li su podigli glas, da li su se okrenuli i pogledali u prošlo!?

  Kada je 2015. godine Aleksandar Ćirić došao za predsednika Kluba na izbornoj Skupštini rekao je jeziv GLAGOL “RESETOVATI”!

   I zaista je resetovao. Spustio je Klub na suve grane, istrulele, dovodio dva tima igrača podmlatka sa strane, klinci su išli na utakmice sa dva golmana i devet igrača, turistička grupa, podmladak je ispao iz Lige sa Zvezdom i Partizanom i od tih silnih igrača samo su Pati Spasić i Darko Vasić bili prvotimci. Možda još neko!

  Pokušavao sam, bili smo jedini medij, da ukažem javnosti, ali i službenim organima da nije bilo dobro.

   Znam za beli koverat, znam za uplate trojici trenera! Da, znam sigurno. Postoje papiri. A postoje i svedoci.

    I onda sam podigao glas i stigao do cilja zajedno sa izuzetnim čovekom i pirotskim advokatom Srdjanom Mitićem. Poverenik je naredio da Radnički mora da pokaže “jadni” ugovor po ovaj Klub. Poslušnik u Klubu, koji je bio desna ruka u svim ovim poslovima, precrato je crnim, CRNIM  flomasterom  iznos koji je Radnički trebalo da dobije. Saznao sam nezvanično da je pisalo 400.000 dinara. Možda sam pogrešio.

Pet godina i dva dana sakrivaju se detalji iz Ugovora Radnički – Čukarički. Koliko su "bradjani" platili za našeg Diku !

   Na kraju, Pravda je zastala pred vratima Vlade Srbije, koja jedina može da naredi da se Radnički finansijski kazni za učinjeno. Srdjan Mitić rekao je, da je to nonsens u pravu i da je i na ovakav način Pravda napadnuta.

  Pošto je istina sakrivena, IMAM PRAVO kao i mnogi od vas da sumnjam. Da pitam po ko zna koji put

- Ko je to potpisao ugovor ispred FK Čukarički?

- Zašto je AĆ pred novinarima na centru igrališta rekao citiram “da smo upravo potpisali ugovor”? Ko Lešnjak i Kaplanović koji su došli da nas fasciniraju pričom o velikom Klubu sa Banovog Brda?

- Zašto se od tada niko iz Čukaričkog nije pojavio da ispuni detalje iz Ugovora i saradnji?

- Da li je novac i zaista uplaćen?

- Da li je osim tog iznosa bilo i “narukvice”?

- Zašto je jedan od najtalentovanijih  mladih fudbalera u Srbiji, kasnije član kadetske, omladinske, mlade reprezentacije i prvotimac Čukaričkog napustio Pirot, a da AĆ kasnije o Kamenoviću nije rekao ni reč?

- Zašto se AĆ nije pohvalio dobro završenim poslom, pošto je najavio da će sve loše pojave “resetovati”?

- Zašto u ugovoru nije predvidjeno da, u slučaju prelaska u drugu sredinu, FK Radnički ima pravo na procenat u iznosu od 20 posto?

- Zvezda nekog tamo Velikića prodala za oko 800.000 evra, a da taj Velikić nije ni prići fudbalskim vrednostima našeg Dike, koga gledamo na televiziji u dresu Sarbije i Čukaričkog. Ponosimo se, naravno, ali i…

- Zašto se niko od službenih organa nije pozabavio rešenjima koje je Poverenik naložio Radničkom?

- Zašto niko u Gradskoj upravi, koja je Radnički finansirala narodnim parama, nije oglasio da se zainteresuje kako se troše sredstva i da li je Radnički oštećen jer je sklopljeni ugovor štetan po Klub, ali i grad?

………………………………………………………………………

Dovoljno sam pitao. Ostao sam usamljen, jer niko od “novinara” drugih medija nije smeo da pita. A tako su glasni kada o tome pričaju, recimo kod “Kengura”.

…………………………………………………………………………

Neću reći, zašto ponovo, jer sa ovim neću stati! Neka se neki stide, a neki neka strepe!

 Javna je tajna da je Radnički u ovo trenutku u teškoj finansijskoj situaciji. Neću da vam pričam detalje koje znam. Fudbaleri pružaju maksimum, ali, treba ih i shvatiti. Mladi su ljudi, od fudbala žive.

I sad zamislite. Uveliko se govori da je nekoliko italijanskih klubova zaintersovano za Dimitrija Kamenovića. Pominje se cifra od dva miliona evra.

  Kako bi to i koliko značilo već pomenutom Bratislavu Ćiriću, predsedniku, koliko bi to značilo fudbalerima, da je u Ugovoru o poslovno tehničkoj saradni izmedju FK Radnički i FK Čukarički bila napisana klauzila?

   U slučaju da Dimitrije Kamenović napusti FK Čukarički I predje u drugi klub, FK Radnički Pirot ima pravo na 20 procenata od iznosa transfera.

Tako je Radnički dobijao pare za Kežmana, Nikolu Djurdjića…

U Ugovoru klauzule nema. Ugovor je predvideo sitniš manji od 4.000 evra.

Da li je i koliko Radnički oštećen?

Da li ovako štetan Ugovor po pirotski tim nije direktno dalje uticao na finansijsku (ne)moć našeg prvoligaša!?

Zamislite, kada se Dika preseli i zaigra, recimo u Torinu, Bolonji, Atalanti… šta bi značilo da na račun Radničkog Italijani uplate 40.000 evra. Nešto se ne razumem u ovu valutu, izračunajte koliko je to dinara.

Došlo bi kao ispucalim usnama kap vode.

A Radničkom su verujte, "usne zaista ispucale"!

*Naslovna fotografija preuzeta sa portala hotsport.rs