Zašto je pirotska Mlekara godinama bila u vodi i korovu, bez struje, otključanih vrata? Ko je krao, a ko prodavao, ili preprodavao?

08. jun 2022. 14:11 Privreda Pirot Plus Online

Kao rodjeni Piroćanac koji pamti neko vreme kada  je na hiljade radnika radilo u tada izuzetno uspešnim pirotskim fabrikama, uvek sam bio ponosan. Tigar, Prvi maj, Piroteks, Progres, Sarlah, Polet, Dragoš… Značili su mnogo ne samo u ondašnjoj Jugoslaviji već i u Evropi, pa i u svetu.

   Većina tih fabrika više nema.

 Vreme privatizacije otvorilo je vrata mnogim navodnim vlasnicima, koji nisu uspeli da omoguće nesmetan hod. Mislili su da je to igrarija i da će izvući korist. Medjutim, nije bilo neke posebne koristi ni za njih, a gde još i za zaposlene.

 Mnogo je radnika koji su ostali na ulici, možda još više radnika kojima su fabrike ostale dužne i koji i dan danas pokušavaju da naplate ono što je njihovo.

 Taj problem me mučio kroz sve ovo vreme, ali, na koja bih vrata zakucao i pokušavao da se razvežu čvorovi nije uspevalo. Mnogo toga zalutalo je kod samozvanih sindikalaca, advokata, u sudovima gde još uvek čeka.

……………………………………………………………………………………………

        Svestan značaja, pre neki dan sam razgovarao s Milanom Jovanovićem, koji je sa Zdravkom Rajačićem, kupac pirotske Mlekare. Da li su oni četvrti, peti kupac, manje je bitno, mada objašnjava jedno vreme, ljude i dogadjaje. Važno je da su ovi ljudi drugu godinu u Mlekari, da pokušavaju da je najpre iz vode izvade, a potom, rekli bi malo preterano "iz pepela"!

 Kako je rekao Milan Jovanović, suvlasnik, stiglo se do 90 posto. Da će možda do kraja meseca, prvih desetak radnika zasukati rukave. Oni koji su ove dve godine rudarski radili, nalaze se pred velikom pobedom.

………………………………………………………………………………………

 Dao Bog da o Mlekari dosta znam. Kao profesionalni novinar često sam dolazio. Sve dok pretposlednji vlasnik nije zatvorio kapije za predstavnike medija i od tada ništa nisam znao.

 Pitao sam se veoma često.

Bila jednom jedna Mlekara!!!

……………………………………………………………………………………………………………………

Prvog dana kada je došao, u uredjene, okrečene prostorije, razgovarao sam sa Milanom Jovanovićem.

EKSKLUZIVNO: Milan Jovanović i Zdravko Rajačić, Pak promet Kragujevac i Zeder, Beograd, NOVI vlasnici Mlekare Pirot: Uvereni smo da će biti kao nekad! Znamo gde smo došli i šta smo kupili

    S obzirom da sam pretpostavio da on neće  želeti da o tome govori,  teme su bile ipak, primerene trenutku.

 Ono drugo, ili prvo, što me posebno interesovalo saznao sam od Dejana Golubovića (crvena majica) i Ninoslava Žikića.

…………………………………………………………………………………

   Moj sagovornik o Mlekari, iz ugla čoveka koji je tamo proveo skoro sav svoj radni vek, saznao sam danas. Dragan Kostić  "Čivličanac", pamti neke "srećne" dane, ali i vreme kada je bilo toliko teško, da su usledile katastrofalne pojave.

   Proizodnja je u jednom trenutku nastavljena. Došao je posle Gorana Popovića, kao v.d., tako nešto Jovan Nikolić. Obradovićeva desna ruka. Mada Obradović nikada nije dolazio. U Pirot su svraćali supruga i sin. "Medeni mesec" trajao je veoma kratko. Napravljeno je nešto kačkavalja. Dugovanja rasla, poverioci postajali sve nervozniji.

      I dok su neki poverioci verovali da će naplatiti svoje, Distribucija nije čekala. Kao i obično. Isključena je struja i nastala je katastrofa. Umesto da pliva u mleku, Mlekara je puštena "niz vodu"!

    Dragan Kostić je važio u Pirotu za vrednog, časnog čoveka i dobrog poznavaoca posla. Novi vlasnici  to su prepoznali. Napravljena je ekipa, gde su bili i Dejan i Ninoslav i krenula da spašava Mlekaru. Posao je trajao dve godine skoro. Još uvek traje. Ali je tu negde, na 90 posto. Neka da dragi Bog.

   Nisam mogao da verujem šta sam sve čuo. Osećao sam u glasu ovih ljudi, Dejana Golubovića (crvena majica) i Ninoslava Žikića ogorčenje.

   Iako smo razgovor završili, ostala su mnoga pitanja, mnoge dileme. Dragan je ipak, ostavio prostora za optimizam, bez obzira što gorčina ostaje. Mlekaru će ipak, uspraviti, staviće je na noge!!!

   ………………………………………………………………………………………………………………….

 Naravno da neću stati. Spisak sagovornika je poduži. Milorad Mladenović, Goran Popović, Jovan Nikolić, advokati Aca Petrović i Mimi Ivanković, poslao sam zahtev Ministarstvu privrede gde sada postoji odeljenje koje je formirano umesto genije za privatizaciju. Pitaćemo i gradonačelnika čega se sve seća!

  Naravno, kontaktirao sam i privredni kriminal, Tužilaštvo.

   Za dela ili nedela, ako ih je bilo treba odgovarati.

   A ko i da li će, pustimo vremenu.

Važno je da izadju prvi pirotski kačkavalj i sir iz nekada jedne od najpoznatijih mlekara na Balkanu!