Bila jednom jedna Mlekara!!!

27. mart 2017. 12:30 Društvo Pirot Plus Online

Ima različitih mejlova koji stižu do naše Redakcije, kao i različitih komentara. Ima mejlova s pitanjima o nekim detaljima u gradu koji skreću pažnju, kao što ima različitih komentara. Svako piše onako kako misli i koliko vredi. Naše je da pokušamo da na vaše mejlove odgovorimo – odgovorom, odnosno da se raspitamo za odgovore ako ih ima, ili makar da pokažemo neke primere. Što se tiče komentara, tu smo stavili ogromnu tačku, jer naprosto nema razloga. Svako piše i misli onako i onoliko kako smatra ili vredi.

Jedna od tema o kojoj ćemo tek govoriti, ali koju je pomenuo jedan naš slušalac pitajući nas, šta bi s našom Mlekarom, ostala je bez potpunog odgovora. Sasvim slučajno kada smo otišli da snimimo kako sada izgleda preradjivački gigant koji je dnevnog kapaciteta oko 6000 litara, proizvodio čuveni kačkavalj, jogurt, šta još sve! Čovek, koji je jedan od retkih koji brine o ovoj Mlekari rekao nam je da se stanje nije promenilo. Da je gazdarica ostala ona ista, živi i dalje u Austriji, da je Mlekaru prenela na sina i da je sin čas u Kovinu, svrati nekad u Pirot, putuje čovek. I ne razmišlja izgleda da pokreće Mlekaru!! Izgleda tako!!

Odgovor na naše pitanje nismo dobili, čovek je onako u poluglasu pomenuo Salford koji, kako promrmlja kroz zube u nekom strahu, diktira uslove kada je proizvodnja mleka u pitanju!

Mi smo se malo bavili istraživanjem i pronašli jedan tekst koji je B 92 objavio još 2010. godine.


  • Upravni sud je te godine presudio :


Denjub Fuds Grupa, koja posluje u sastavu Salforda i vlasnik je četiri mlekare u Srbiji, nametala je nejednake uslove proizvođačima, čime su konkurenciji onemogućavali ulazak na tržište otkupa, a proizvođače stavljali u zavisan položaj. Ta grupacija je vlasnik i preduzeća Bambi i Knjaz Miloš. To je prvi put da je jedan sud u Srbiji doneo presudu kojom se utvrđuje da neka kompanija ima monopol u Srbiji. U Denjub fud grupi je rečeno da još nije stigla presuda Upravnog suda. Ni Komisija za zaštitu konkurencije još nije obaveštena o presudi Upravnog suda...

Bilo je to ne tako davne 2010. godine !!!

Eto to je navodno jedan od razloga. Od tada do danas ništa se nije promenilo. Vlasnik Mlekare nije tražio rešenje, u Mlekaru dodju da je obidju dva tri čoveka i tako danima, mesecima, godinama. Kako nas sećanje ne vara na Mlekari su neki pokušali da stavljaju političke pluseve, ali ni to nije uspelo.

Mlekara danas izgleda ovako!

Samo nekoliko metara dalje, u svakodnevnoj neravnopravnoj borbi, uspeva da se održi jedina zvanična, ajde tako da kažemo, državna Mlekara, prozvodni pogon Mlekarske škole. „Dr Obren Pejić“, koja je od nedavno jedini korisnik geografske zaštite imena „Pirotski kačkavalj od kravljeg mleka“.

Radionica za proizvodnju kačkavalja u Mlekarskoj školi je opremljena savremenom opremom za preradu 5.000 litara mleka u jednoj smeni. Pirotski kačkavalj od kravljeg mleka je strateški i najzastupljeniji autentičan proizvod u školi. Obučen i kvalifikovan kadar kao i sirovinska baza su garant kvaliteta, istakao je pored ostalog u obraćanju gostima, direktor Škole, Dragan Stojanović.

Gradonačelnik, Vladan Vasić, je podsetio da je lokalna samouprava uspela da zaštiti geografsko poreklo Pirotskog kačkavalja, ali bi taj posao bio uzaludan da nema proizvodjača poput Mlekarske škole koja je učinila dodatne napore da postane ovlašćeni, i za sada jedini, korisnik geografske zaštite imena porekla Pirotskog kačkavalja od kravljeg mleka.

Branislav Raketić, šef grupe za kvalitet pri Ministarstvu za poljoprivredu i zaštitu životne sredine, smatra da je zaštita imena porekla Pirotskog kačkavalja od višestrukog značaja. On očekuje da se to i na ekonomskom planu pozitivno odrazi.

Eto to je bila naša priča o Mlekari i Mlekarskoj školi. Ova prva će ovog proleća ponovo zarasti u korov, ova druga bori se na tržištu, otkupljuje mleko i pravi najbolji pirotski kačkavalj. Ali to ljudi tamo hoće, znaju da se bore i zbog toga i rade !

Dok ova nekada velika, stoji, propada i čeka... Koga?!