Vladan Vasić, gradonačelnik, priredio prijem za delegaciju Jevreja

13. mart 2018. 13:00 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Povodom 75. godišnjice stradanja pirotskih Jevreja u Drugom svetskom ratu danas je u Pirotu organizovano polaganje venaca kod spomen obeležja "Davidova zvezda" u Jevrejskoj ulici.

Neposredno pre ovog događaja delegaciju Jevreja primio je gradonačelnik Vladan Vasić.

Delegaciju su činili potomci porodice Abravanel, predstavnici Saveza jevrejskih opština Srbije, Jevrejske opštine Niš i Gradskog odbora SUBNOR-a.

Ovom prilikom Tuvi Tuli Jusefović govorio je o stradanju Jevreja. On je tada imao 4 godine.

Posle prijema održana je konferencija za novinare na kojoj su govorili gradonačelnik Vladan Vasić, Tuvi Tuli Jusefović, Jasna Ćirić iz Jevrejske opštine Niš i Aleksandar Gaon, zamenik predsednika Saveza jevrejskih opština Srbije.

Gradonačelnik Vasić istakao je da je u Pirotu živelo oko 150 Jevreja i da se čuva njihova tradicija, imamo spomen obeležje i Jevrejsku ulicu. On je dodao da je važno negovati tradiciju i zbog prošlosti i zbog budućnosti.

Tuli Jusefović kaže da ne može da opiše svoja osećanja jer je ovo njegov žalostan dan s obzirom da je cela porodica njegovih roditelja, koji su Piroćanci, nastradala u holokaustu.

Jasna Ćirić iz Jevrejske opštine Niš izrazila je veliku zahvalnost Pirotu na svakoj aktivnosti u znak sećanja na Jevreje.

Aleksandar Gaon kaže da u Srbiji ima 10 jevrejskih zajednica. Oni su, kao Savez jevrejskih opština Srbije, zahvalni lokalnoj samoupravi u Pirotu što održava sećanje na svoje nestale komšije.

Posle prijema kod gradonačelnika delegacija se sa predstavnicima Grada, Okruga i brojnim gradskim organizacijama uputila u Jevrejsku ulicu gde su položili cveće na spomen obeležje.