Veliki petak u Pirotu - "proviranje"

26. april 2019. 19:48 Društvo Pirot Plus Online

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Veliki petak, dan kada je Isus Hristos umro, razapet na krstu na Golgoti. Po tradiciji veliki broj građana prisustvovao je danas molitvi i iznošenju Plaštanice koja predstavlja Isusov grob.

Zabeležili smo atmosferu u obe gradske crkve.

Ovako je bilo u Tijabarskoj crkvi – Hramu Uspenja Presvete Bogorodice oko 16 časova. Velike gužve nije bilo, ali prilikom odlaska primetili smo da građani u sve većem broju pristižu.

U 16 časova, kada je izneta Plaštanica, ljudi su počeli da se poklanjaju i sprovode običaj “proviranja” koji je karakterističan za naš kraj.

Veliki petak se u hrišćanstvu smatra najtužnijim danom. Na ovaj dan se ne peva, ne veseli, a od Velikog četvrtka do Vaskrsa kada je, po verovanju, Isus vaskrsao, ne zvone crkvena zvona jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti, nego se vreme bogosluženja i oglašenja umrlih najavljuje drvenim klepalom.

O ovom danu za Plus onlajn govorio je otac Žarko Dimić, starešina Tijabarske crkve. On je ovom prilikom pozvao vernike da dođu u crkvu i prisustvuju liturgijama narednih dana.

U Tijabarskoj crkvi sreli smo devojčicu Lenu koja ima šest godina i kaže da svaki dan dolazi u crkvu. Za nju je crkva divna i jako voli da sluša molitve. Ostavila je snažan utisak na nas zato smo iskoristili ovu priliku da malo razgovaramo sa njom.

U Pazarskoj crkvi – Hramu Rodjenja Hristovog oko 17 časova red je bio do kapije.

Otac Miljan Panić, starešina Pazarske crkve, takođe je pozvao vernike da dođu na vaskršnju liturgiju i rekao ovom prilikom da je Veliki petak dan stradanja i smrti Gospoda Isusa Hrista i da je specifičan po tome što nema svete liturgije jer je to dan žalosti i sećanja svih stradanja Isusa Hrista.