Velika Gospojina - Uspenje Presvete Bogorodice

28. avgust 2015. 06:20 Društvo Pirot Plus Online

Srpska pravoslavna crkva danas, 28. Avgusta, obeležava veliki pravoslavni praznik Veliku Gospojinu ili Uspenje Presvete Bogorodice.

To je jedan od najvećih hrišćanskih praznika posvećen Bogorodici.
Taj praznik, kada se završava i post koji traje 14 dana, uspomena je na smrt Bogorodice i dan kada se ona, prema predanju, vinula na nebo i "predala svoj duh u ruke Spasitelja".
Bogorodica se smatra zaštitnicom žena porodilja i razna su narodna verovanja vezana za moć ikona na kojima je ona predstavljena.
Običaj je da se od velike do male Gospojine (21. septembar) beru lekovite biljke.

Danas je naša slava. Više od 10 godina vraćena je tradicija koja je nekada bila deo života ovog grada. Naši stari se sećaju tih svečanih, predivnih trenutaka odlazaka u crkvu, lititije ulicama, mnogo ljudi, dece...
Pirot je danas grad koji svakim danom dobija nove obrise, vrednosti. Izgradjeno je mnogo objekata, uradjeni su brojni projekti koji su popravili kvalitet života. Ljudi koji dolaze u naš grad sa oduševljenjem pričaju o uredjenim trgovima, ulicama, Keju, Nišavi, parkovima, mostovima. Eto,već sutra ili ovih dana otvorićemo još jedan most, dobiti zatvoreni bazen, Big Tigar će uskoro pustiti u rad valjaru najmoderniju u ovoj oblasti.
Poznati specijalista estetske hirurgije, naš čovek Dr Colić , inače putpisac iz hobija, i autor jedne predivne TV emisije rekao je da Pirot postaje svetski grad.
Da li i mi postajemo svesni toga da živimo u lepom, modernom, zašto ne, svetskom gradu!

PROGRAM proslave gradske slave „USPENIJE PRESVETE BOGORODICE“

28. AVGUST ( PETAK )

08:00

Okupljanje građana i učesnika ispred porte crkve „Uspenije Presvete Bogorodice “

08:30

Sveta arhijerejska liturgija u Hramu „ Uspenije Presvete Bogorodice “

10:30 – 11:00

Sečenje kolača i Litije oko Hrama “ Uspenije presvete Bogorodice “

11:00

Polazak Litija do Opštine Pirot- Ulicom Kneza Lazara i Nikole Pašića do Golemog mosta, zatim ulicom Knjaza Miloša i Srpskih Vladara do Opštine Pirot.

OPŠTINA PIROT

11:30

Okupljanje građana ispred Opštine

11:40

Dolazak litija do Opštine - Rezanje slavskog kolača, obraćanja, kulturni program