Vasić potpisao Memorandum o izgradnji 11 mini hidroelektrana

23. jul 2013. 13:32 Lokalna samouprava Pirot Plus Online


Memorandume o razumevanju u Beogradu su danas potpisali predstavnici Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine sa predstavnicima 15 opština i gradova u Srbiji i potencijalnim investitorima kojima su putem javnog poziva dodeljene lokacije za izgradnju malih hidroelektrana. Ovo prilikom potpisano je 163 memoranduma sa 67 investitora i predstavnika 15 gradova i opština i to Bajine Bašte, Kosjerića, Kraljeva, Kruševca, Ljubovije, Nove Varoši, Pirota, Priboja, Prijepolja, Prokuplja, Raške, Surdulice, Tutina, Užica i Vlasotinca. Juče su potpisani memorandumi sa opštinama Ivanjica i Arilje.


Ispred opštine Pirot memorandum je potpisao predsednik Opštine Vladan Vasić, koji je ovom prilikom rekao da je potpisan memorandum za 11 lokacija na teritoriji Opštine, koje su predviđene Prostornim planom.


-Protokol oko potpisivanja memoranduma sa potencijalnim investitorima uspešno je završen , ugovori su podeljeni . Memorandum sa nekoliko investitora potpisan je za 11 lokacija u opštini Pirot. Od investitora tu je Interenergo iz Slovenije, tu je jedan slovenački investitor i dva privatna investitora jedan iz Crne Gore i jedan iz Pirota. Svi imaju tok od 6 meseci, po ovom memorandumu o razumvanju, da odluče da li će krenuti u investiciju. Taj rok je ostavljen da bi oni i na licu mesta ispitali lokacije sa aspekta uslova, koliko je vode, kakvi su uslovi za priključke, koliko je novca potrebno za izgradnju hidrocentra. I posle toga verovatno će biti potpisan ugovor o izgradnji. U slučaju da prvo izabrani investitor koj je određen na javnom konkursu, koji je Ministarstvo energetike sprovodilo u periodu od februara do aprila, da ne investira biće ponuđeno drugo rangiranom. Ja očekujem da će određeni broj objekata biti sagrađen u Pirotu u narednom periodu. To su oni lokaliteti koji postoje u Prostornom planu, osim Stare planine, koja je izuzeta iz Javnog poziva jer je zaštićeno prirodno dobro i neposredna komunikacija sa ministarstvima. To su pre svega lokaliteti na pritokama reke Nišave i Temštice kao i sama reka Nišava, na kojoj je predviđeno nekoliko kaskadnih elektrana – kaže Vasić.


Vasić napominje da uskoro očekuje i nastavak radova na zatvorenom gradskom bazenu


-Nadam se da radovi na bazenu brzo počnu, odnosno da se nastave. Očekujem da se aneks ugovora predložen odbornicima ispoštuje i do kraj godine imamo urađen zatvoren plivački bazen. Koliko sam obavešten bilo je nekih problema oko uplat iz Fonda za razvoj izvođaču radova, ali i to je sad reguliano. Sada će to teći bez problema. Mislim da će radovi početi brzo, montiraće se bazenska tehnika, i za nekoliko meseci objekat će biti spreman za upotrebu. A zvanično će od Nove godine nadam se i početi da se upotrebljava - dodaje Vasić.