Vaš foto - za naš Pirot! Ivan Pešić: Pećina Vladikine ploče, bogatstvo Stare planine koje se osvaja ...

19. novembar 2018. 11:51 Rubrike Pirot Plus Online

Kada smo odlučili da na našem Portalu postavimo ovu rubriku, imali smo upravo taj cilj i tu želju! Da svima vama koji pohodite lepote prirode našeg kraja i našeg grada otvorimo prostor gde ćete "iskazati" svoje raspoloženje, često hrabrost, upornost, ljubav, hobi u kojem je upravo sve to i smešteno.

Naš sugradjanin Ivan Pešić javio se pre neki dan mejlom s predlogom da nam pošalje fotografije sa "obilaska kanjona i pećina sa mojim prijateljima, zaljubljenicima u prirodu".

Juče su mejlom stigle fotografije. Ivan, Ljuba, Zoca i Raša, proveli su nezaboravan dan u "skutima" Stare planine.

A potom izazov. Mnogi kažu da će ovo biti prirodno "čudo Srbije"

Ivan nam je poslao utiske, skrenuo pažnju na opreznost...

...Teren je prilično nepristupačan i zahteva dobru fizičku kondiciju, ali stvarno vredi potruditi se i videti ovu prirodnu lepotu.

Mozda u budućnosti postane i turisticka atrakcija za ljude koji vole prirodu.

Od sela Rsovci, do pećine ima 4,4 km, oko 2h hoda. Cela staza je, do samog cilja markirana, tako da je vrlo lako pratiti put. Iz sela se kreće zemljanim putem koji se nalazi nizvodno levo od reke. Teren nije zahtevan, sve do mesta gde sa putanje za selo Pakleštica počinje spuštanje niz kanjon. Silazak niz kanjon je prilično težak i zahteva posebniu paznju.

Silaskom niz konjon i pracenjem markacija, stiže se do pećine Vladikine ploce. Za malu pećinu nije obeležen put, a nalazi se naviše od velike, blizu markirane putanje. Velika pećina je dugaćka oko 650m.

Za ulazak je neophodno imati dobro osvetljenje (baterijske lampe), a i rezervno, obzirom da je pećina dugačka.

Penjanje uz kanjon zahteva dobru fizičku kondiciju, uspon je veliki. Obzirom da je sam kanjon vrlo strm i opasan, preporuka je da se poseta organizuje u grupi. Bilo bi dobro da je neko od clanova vec bio.

Nas je vodio kolega Radovan, koji je vec obilazio pecine.

Utisak je za nas bio jako pozitivan, vredelo je videti ovakvu prirodnu lepotu.

Preporuka za ljubitelje prirode da obidju ovo mesto.

Pozdrav Ivan Pešić sa prijateljima !

..................................................................................................................

Vikipedija

Pećina Vladikine ploče se nalazi u jugoistočnoj Srbiji, u istoimenom kanjonu između sela Pakleštica i Rsovci na nekih 20 km od Pirota.

Ime pećine potiče zahvaljujući speleologu Srđanu Tošiću koji je prilikom jedne posete, na oko 300 metara u unutrašnjosti uslikao zaista neobičan prizor. Stenu koja svojim oblikom neverovatno podseća na ljudsku glavu, iz profila na nekog vlastelina, ili vladiku. Tako su pećina, a i kanjon dobili ime.

Pećina se nalazi na levoj strani, na 86 metara iznad rečnog korita i ima dužinu od 660 metara za koje se trenutno zna, mada nije u potpunosti istražena i postoji mogućnost da je njena dužina znatno veća od trenutnih pretpostavki. Visina ulaza je 18 metara, a širina 12 metara, a dužina glavnog pećinskog kanala je 190 metara. Levo od ulaza su dve potkapine. Prva potkapina je visne 10 i širine 3 metara, a dugačka je 7 metara, dok druga ima dužinu od 28 metara. Ceo sistem pećina i jama kojih u ovom delu ima preko 60 je najvećim delom neistražen i neispitan, ali se pouzdano zna, na osnovu urađenih ispitivanja da su u praistoriji neke od ovih pećina naseljavali ljudi, kao i pećinski medved.

Kanjon Vladikine ploče se nalazi u jugoistočnoj Srbiji, na reci Visočici, na nekih 20 km od Pirota, na potezu između sela Rsovci i Pakleštica i početka Zavojskog jezera. Najduži i najdublji deo klisure zove se Vladikine ploče, gde dostiže dubinu od preko 200 metara, sa strmim vertikalnim i nepristupačnim liticama.
Kanjon pripada masivu Stare planine i njegova dužina iznosi nešto preko 2 km.
Ovu klisuru je u jurskim sedimentima usekla reka Visočica. Sa geomorfološkog aspekta klisura je specifična po tome što reka u njoj gradi uklještene meandre zbog čega predstavlja izuzetan primer naglog pojačanja vertikale erozije. Flora i fauna su izuzetno raznovrsne i bogate, a reka bogata rečnom ribom. Kanjon takođe krasi veliki broj vrtača i rupa kojih ima preko 60, od kojih je većina potpuno neistražena, a najpoznatija i najduža pećina je Vladikine ploče. Priroda kanjona zbog svoje nepristupačnosti nije narušena i dosta je očuvana iako je sama lokacija turistički poznata i posećena.