Uručenjem sajamskih priznanja i nagrada za najbolju kratku priču završen 24. Salon knjige i grafike

17. februar 2023. 14:26 Kultura Pirot Plus Online

Tradicionalni Salon knjige i grafike u Pirotu završen je uručenjem sajamskih priznanja i nagrada za “Najbolju kratku priču Pirota 2023”.

Pre uručenja nagrada prisutnima su obratili direktor Doma kulture Miško Ćirić i gradonačelnik Vladan Vasić.

Direktor Doma kulture je istakao da su zadovoljni kako je protekao salon jer su ostvarili sve što su planirali. Na konkurs za kratku priču javilo se mnogo ljudi, a u okviru sajma je održano puno književnih večeri, druženje dece sa piscem i svakodnevno podeljene brojne nagrade, naveo je Ćirić.

Gradonačelnik Vladan Vasić se ovom prilikom zahvalio izlagačima, organizatorima, medijima i posetiocima salona knjige i poručio svima da uživaju u knjigama. Vasić je rekao da će sledeće godine salon knjige najverovatnije biti organizovan u novom sajamskom prostoru za koji veruje da će ispuniti kriterijume.

Odluku žirija za dodelu sajamskih priznanja saopštila je Bojana Ćirić, direkrotka Narodne biblioteke Pirot. Nagradu SVETI TRIFUN za kompletnu izdavačku produkciju dobila je izdavačka kuća PROMETEJ. Nagradu LOZA za najbolje pojedinačno izdanje koje afirmiše knjigu u užem ili širem smislu dobila su dva izdavača - PROMETEJ i BEGEN KOMERC. Nagradu ŠARA za najbolji estetsko-tehnološki tretman knjige dobila su, takođe, dva izdavača - PČELICA i VULKAN.

Članovi žirija za “najbolju kratku priču Pirota 2023”, književnici Vule Žurić i Dejan Stojiljković, imali su zaista puno posla, s obzirom da je stiglo oko 500 priča.

Vule Žurić kaže da svake godine stiže veći broj priča i da je ovaj konkurs jedinstven i po tome. Kako je rekao, nisu se mnogo dvoumili koje tri priče treba nagraditi jer su tri nagrađene zaista i najbolje.

Dejan Stojiljković je dodao da je konkurs za kratku priču prevazišao sva očekivanja i poručio svima da pišu priče i šalju na konkurs.

Prvu nagradu za kratku priču, u iznosu od 20.000 dinara, dobila je Blagica Zdravković iz Beograda za priču “Čarape za Milijanu”. Ona se ovom prilikom i obratila.

Druga nagrada u iznosu od 15.000 dinara pripala je autoru Filipu Popoviću iz Novog Sada za priču “Onan Varvarin“ i treća nagrada u iznosu od 10.000 dinara pripala je autoru Mirjani Kosanović - Laćarak za priču „Ambar“.