U Tehničkoj školi održan sastanak o aktuelnim temama u prosveti

07. septembar 2012. 13:20 Društvo Pirot Plus Online

U amfitetaru Tehničke škole održan je sastanak direktora osnovnih i srednjih škola iz okruga, sa pomoćnikom Ministra prosvete, Zoranom Kostićem i predstavnicima školske uprave. Na sastanku je bilo je reč o aktuelnim temama u prosveti među kojima je i pitanje thenolškog viška. Kostić kaže da će to pitanje biti rešeno bez otpuštanja radnika

-Nama je cilj da ukrupnimo sistem i da nemamo mnogo prosvetnih radnika sa 30-50 odsto, već sa punim fondom časova. Neće biti otpuštanja ali ćemo morati da vodimo računa o svakom čoveku i da direktori škola koordiniraju i određuju racionalan raspored zaposlenih.-kaže Kostić.

Živomir Jovanović, načelnik školske uprave u Nišu, kaže da je problem viška zaposlenih nastao zbog manjeg broja djaka. Jovanović napominje da je u Pirotu ove godine upisano 70 učenika manje u prvi razred, što je praktično tri odeljenja manje. Jovanović kaže da se mora vodiit računa o racionalizaciji u školstvu ali i o tome da svaki učenik bude u sistemu obrazovanja.

-Interesantan podatak koji se odnosi na tri okruga u okviru školske uprave Niš je da trenutno ima 101 odeljenje koje ima od 1 do 5 učenika , 85 odeljenja sa 6 do 10 učenika i 18 odeljenja koja imaju od 11 do 15 djaka. Prosek učenika u ovim odeljenjima nije evropski model, već naš, i mi moramo voditi računa da svako dete bude uključeno u sistem obrazovanja i da svaki učitelj ima posao-kaže Jovanović.

Na sastanku je bilo reči i o realizaciji projekta finansiranja škola po učeniku kao i o upisu u srednje škole.