U Školi "Dušan Radović" edukacija za nastavnike u okviru Programa podrške školama za uključivanje dece migranata u obrazovanje

02. septembar 2017. 13:00 Društvo Pirot Plus Online

Ovog vikenda u OŠ “Dušan Radović” realizuje se edukacija za nastavnike koji će tokom ove školske godine raditi sa decom migrantima u školama. Edukacija se sprovodi u okviru Programa podrške školama za uključivanje dece migranata u obrazovanje, a organizuju Ministarstvo prosvete, Centar za obrazovne politike i UNICEF. Kako je nedavno objavio Komesarijat za izbeglice ove školske godine u škole će krenuti oko 700 dece migranata zajedno sa vršnjacima iz Srbije. Nastavu će pohađati na srpskom i engleskom jeziku.

U svi izbegličkim centrima u Srbiji trenutno je oko 1.400 dece migranata školskog uzrasta. Neće se sva deca uključiti u obrazovanje, ali se očekuje da se priključi značajan broj, kaže Gordana Đigić jedan od edukatora. Kako je objasnila cilj edukacije je osnaživanje i podrška nastavnicima da se pripreme da prihvate i uključe decu iz izbegličkih kampova u obrazovanje. Prema njenim rečima naši nastavnici poseduju sve neophodne veštine, dovoljno je da budu otvoreni i svesni da su i to deca kao i naša.

Ove godine 31 dete pohađaće neku od četiri osnovne škole u Pirotu.