U Pirotu “vrelo leto” u pozno proleće!

13. jun 2019. 08:30 Gradska hronika Pirot Plus Online

U Srbiji se danas očekuje pretežno sunčano i još toplije, posle podne, uz lokalni razvoj oblačnosti, kratkotrajna kiša ili pljusak sa grmljavinom ponegde na jugozapadu Srbije, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHZS).

Vetar slab i umeren, istočni i jugoistočni. Najniža temperatura od 14 do 22, a najviša od 33 do 36 stepeni Celzijusa.

Ove nedelje nas očekuju prave tropske temperature, koje se bliže 40. podeoku, a zbog visoke vlažnosti vazduha subjektivni osećaj biće da je još toplije. Temperature do kraja dana neće padati ispod 30 stepeni.

Stiže nam "leto pre leta", a stanovnici Srbije veoma toplo vreme treba da iskoriste dok imaju priliku, jer nas već tokom naredne nedelje očekuje pad temperature.

Temperatura će za ovo doba godine biti nešto malo iznad proseka. Uprkos toplim temperaturama, mogući su kratki lokalni pljuskovi u brdskoplaninskim predelima.

Visoke vrednosti UV zračenja

Ukoliko ste planirali da toplo vreme iskoristite za odlazak napolje ili sunčanje, izbegavajte da tokom ranog poslepodneva izlazite bez odgovarajuće zaštite. Tokom vikenda se očekuju visoke vrednosti UV zračenja od 10 do 16 časova, te u tom periodu nije preporučljivo na sunce izlaziti bez zaštite

Naredne nedelje pad temperature

Poslednji dan ove nedelje biće uvod u pad temperature naredne sedmice.

Nedelja će biti uvod u promenu vremena. Doći će do povećanog razvoja oblačnosti, ali se sa sigurnošću ne može utvrditi da li će biti pljuskova. Tokom naredne sedmice doći će do pada temperature i ona neće prelaziti 30 stepeni. To i jeste temperatura primerena za ovo doba godine

Zoran Boljčev iz Meteorološke stanice u Dimitrovgradu rekao nam je podatke za 14 h.

T= 32 stepena ; P=964 mb.; Vlaga = 38 %; Vetar = jugoistočni 2-3 m/sek.