U Pirotu jutros pao prvi - slab sneg

03. decembar 2019. 09:30 Društvo Pirot Plus Online

U većem delu Srbije jutros je pao sneg. Danas je u svim krajevima oblačno vreme, a u brdsko-planinskim predelima došlo je do formiranja snežnog pokrivača, ponegde i u nižim delovima zemlje. Najniža temperatura u Srbiji od -2 do dva stepena, najviša dnevna od jedan do pet stepeni. U Pirotu je tokom prepodneva padao slab sneg koji se nije zadrža na tlu.

Ovo je video snimak na seoskom putu od Staničenja – do Koridora 10

T= 0; P= 979 mb; Vlaga = 96%; Vetar : severozapadni 3-6 m/sek.

U Dimitrovgradu je tokom prepodneva visina snežnog pokrivača bila 2cm.

Narednih dana, u sredu i četvrtak ujutru se očekuju mraz i magla, dok će tokom dana biti umereno oblačno, suvo i hladno.Za vikend se očekuje prolazno naoblačenje, mestimično s kišom, dok će dnevne temperature biti u porastu. Kako nas nakon toga ipak očekuje još jedan talas lepog vremena, na prave zimske čarolije u decembru ipak ne možemo da računamo.
Srednja decembarska temperatura imaće vrednosti u intervalu od nula do četiri stepena, a u planinskim predelima od minus dva do nula stepeni. Prognozira se da će srednja maksimalna temperatura vasduha u nižim biti oko sedam, a u planinskim pregledima oko 2 stepena.

Tokom hladnih talasa u decembru, u gradovima će biti uslova za susnežicu

Sneg se neće dugo zadržavati jer će temperatura da bude u plusu. Nakon hladnog talasa očekuje se ponovno otopljenje, te će već od vikenda, pa sve do početka druge polovine meseca dnevne temperature biti u porastu. Postoji tendencija da pređu deseti podeok, te uslova za sneg u gradovima neće biti.

Tokom meseca vreme će biti promenljivo, ne previše hladno. Temperature će se kretati oko ili nešto iznad proseka za ovo doba godine. Zbog uticaja ciklona sa Atlantika i Mediterana koji donose toplotu sa juga, padavine će se javljati u vidu kiše, eventualno suznežice, a sneg je rezervisan za planinske predele - dodaje Đurić.
Jutra će biti svakako hladnija od ostatka dana, pa se očekuje pojava mraza ujutru tokom većeg dela decembra, kako u gradovima tako i na planinama. Ipak, kada je u pitanju broj ledenih dana, u decembru će ih biti tek nekoliko. U nižim predelima od tri do šest dana, a na planinama se očekuju oko dve ledene nedelje.

U decembru uslova za pojavu snega tokom noći i jutra biće u periodu od petog do 12. u nižim predelima, ali do formiranja snežnog pokrivača neće doći. Na planinama preko 1.800 metara nadmorske visine od 18. decembra padaće sneg i formiraće se snežni pokrivač koji bi se mogao kratkotrajno tu zadržati - kažu iz RHMZ.