U Pirotu 40 prvaka manje nego prošle godine. Pre četiri godine bilo ih je skoro 90 više

16. maj 2018. 12:00 Društvo Pirot Plus Online

Upis prvaka u školu počeo je 2. aprila i trajaće do kraja maja, a naredne školske godine u Srbiji u prvi razred trebalo bi da bude upisano 65.510 mališana. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, 65.510 dečaka i devojčica stasalo je za upis u prvi razred, dok je prošle godine taj broj bio 68.068 mališana.

Slična situacija, kada je broj dece u pitanju je i u Pirotu. Prema rečima Dušana Spasića, prosvetnog inspektora ove godine pripremni predškolski program završava 395 deteta.


  • Realno je očekivati da njih 390 upiše neku od pirotskih osnovnih škola. Prošle godine u prvi razred upisano je 438 deteta. Medjutim ono što je relevantnije prilikom uporedjivanja jeste podatak da četvrti razred ove školske godine završava 478 učenika. Sigurno će se javiti problem tehnoloških viškova kada su učitelji u pitanju, ali koliko njih će ostati nerasporedjeno ostaje da se vidi. Praktično imamo 90 učenika manje za isti broj učitelja, ali za neke konkretne odluke moraćemo da sačekamo početak školske godine, kaže Spasić


U Ministarstvu prosvete kažu da upis dece u prvi razred nije utvrđen propisima, ali da je period od početka aprila do kraja maja svake godine u školskoj praksi namenjen upisu dece, te da učenici mogu biti upisani u prvi razred do početka školske godine.

Prema Zakonu o sistemu obrazovanja i vaspitanja u prvi rezred se upisuje svako dete koje do početka školske godine ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina.

U školsku 2018/2019. god upisuju sva deca rođena od 1. marta 2011. godine do 28.02.2012. godine.

Roditelji ove dece imaju zakonsku obavezu da upišu svoje dete u prvi razred.

Upis se vrši kod sekretara škole svakim radnim danom kada se zakazuje i testiranje kod psihologa škole, a prilikom upisa potrebni su izvod iz matične knjige rođenih (može i fotokopija, a primaju se i izvodi stariji od šest meseci), prijava boravka, potvrda lekara da je dete sposobno za upis u prvi razred i potvrda predškolske ustanove.