U najavi novi osnovni program i master program na VŠSSOV Pirot

19. februar 2015. 08:00 Društvo Pirot Plus Online

U Visokoj školi strukovnih studija ove nedelje je počeo letnji semestar, a na jučerašnjoj sednici Nastavnog veća došlo se do zaključka da i ovaj novi program, po kome se trenutno radi, treba menjati iako je on daleko bolji od onog programa koji je akreditovan 2007.godine, rekla je direktorka škole, dr Danijela Vidanović, prof.strukovnih studija.

- Juče smo imali sednicu Nastavnog veća na kojoj je odlučeno da se radi još jedan osnovni program. Sada ispunjavamo i uslove da imamo strukovni master, odnosno tu petu godinu. Radiće se i na strukovnom masteru i na novom osovnom programu koji će biti još bolji, još kvalitetniji, koji bi trebao da ide više u susret onome što su potrebe poslodavca, pre svega onome što su potrebe dece, tako da se u školi polako pripremamo za aplikaciju, osmišljavamo nove nastavne predmete, u skladu sa tim i nove nastavne aktivnosti i mislim da ćemo zaista uraditi jedan dobar progaram koji će od strane Nacionalnog saveta biti ocenjen vrlo dobro, objasnila je Vidanovićeva.

U okviru Tempus ECBAC projekta tri studenta škole imaće priliku da posete Belgiju, Nemačku i Portugal.

- Te posete su planirane za mart, april i maj mesec u okviru Tempus projekta, tako da sada ulazimo polako u tu završnu fazu koja podrazumeva i razmenu među studentima. Pruža se mogućnost našim studentima da posete Portugal, Belgiju i Nemačku, da upoznaju svoje kolege, sa njihovim programom, sa profesorima, sa njihovim sadržajima, na kraju krajeva da se upoznaju sa mladim ljudima iz inostranstva, rekla je Vidanovićeva.

Kada su u pitanju redovne aktivnosti u školi direktorka je istakla da odlično funkcioniše dramski studentski klub i već u aprilu će biti još jedna aktivnost, druženje sa pirotskom decom. Započeta je ta tradiciju i kako kaže direktorka studenti su sve motivisaninji da učestvuju u takvim akcijama.

Što se aktuelnog nastavnog programa tiče, direktorka Vidanović kaže da je činjenica da su studenti motivisaniji da rade, da su sadržaji očišćeni od onih dosadnih teorija koje poprilično znaju da umore a nema velike koristi od njih, zato je dosta pažnje posvećeno studentskoj integrativnoj praksi.

- Uspeli smo da tu teoriju lepo povežemo sa njihovim radom u vrtiću. Nama, ipak najblagotvornije i najvažnije reakcije dolaze od strane vaspitača koji rade u praksi jer mi istražujemo šta je njima neophodno, koje su im kompetencije potrebne, gde imaju najviše problema i u skladu sa tim utvrđujemo nove nastavne sadržaje koje možemo da ponudimo studentima, istakla je direktorka.

Pored toga, direktorka je naglasila da u Visokoj školi nema više problema sa kadrovima jer je sve više mladih doktora nauka, što, prema njenim rečima, pruža mogućnost da se ne govori samo o jednom osnovnom programu već o više varijanti osnovnog programa, a onda i o stukovnom masteru. U ovom momentu je više doktora nauka iz Pirota što nije bio slučaj prošle godine.