Učenici Gimnazije Pirot nižu uspehe na brojnim takmičenjima, prezadovoljni zbog nagrade Fonda za mlade talente

15. decembar 2020. 12:00 Društvo Pirot Plus Online

Nekoliko učenika Gimnazije Pirot, posle uspešnog učešća na mnogobrojnim takmičenjima tokom prošle godine, nagrađeni su od strane Fonda za mlade talente Republike Srbije - Dositeja, u okviru Ministarstva omladine i sporta, koji je raspisao Konkurs za nagrađivanje srednjoškolaca za postignute rezultate na takmičenjima u 2019. godini.

Danas su se u školi okupili učenici koji su zabeležili zapažene rezultate na državnim i međunarodnim takmičenjima.

Anita Đorđević, Petra Vidanović i Mirjana Matanović učestvovale su na Konkursu "Ruski jezik - jezik poezije".

Anita Đorđević, učenica drugog razreda, rekla je za portal Plus onlajn da se na ovaj konkurs prijavila na početku školske godine.

Profesorka nas je obavestila, izgledao je jako zanimljivo i tada sam odlučila da se prijavim. Pesmu smo odabrale zajedno sa profesorkom i vežbale. Nisam se nadala ovom uspehu i nisam mogla da poverujem da sam prošla u finale, ovo je bilo zanimljivo iskustvo za mene.

Petra Vidanović, učenica drugog razreda je za konkurs, takođe, saznala od profesorke.

Sa profesorkom smo odabrale pesmu i uvežbavale je. Trudila sam se da to izvedem savršeno i zaista se nisam nadala ovolikom uspehu i osvajanju prvog mesta. Za mene je i sam prolazak među prvih pedeset finalista bio veliki uspeh. Drago mi je što sam se ipak prijavila na konkurs jer je ovo bilo jedno veoma lepo iskustvo.

Mirjana Matanović kaže da se u ovom međunarodnom ruskom takmičenju takmičila u kategoriji pesma, gde se našla među 50 finalista.

Nisam osvojila prvo mesto, ali je i samo finale veliki uspeh za mene. Moje učešće u ovom takmičenju se desilo iznenadno, kada me je profesorka ruskog jezika Marina pitala da li bih bila zainteresovana za učešće, kada sam saznala da bih otpevala pesmu, odmah sam prihvatila. I bez osvojene pobede, zadovoljna sam kako je pesma ispala, koju sam odabrala sa profesorkom. 

Profesorka Marina Vacić ne krije zadovoljstvo zbog ostvarenih rezultata svojih učenica.

Ovo je bio međunarodni konkurs Ruski jezik - jezik poezije, koji je objavilo Ministarstvo prosvete Ruske Federacije. Na konkursu su učestvovale četiri učenice Gimnazije Pirot, tri su ušle u finale – u prvih 50, a jednoj od njih je čak pripalo i prvo mesto. Ovo je veliki uspeh, ako se ima u vidu da je žiri imao posla sa 1472 poslata rada (video-snimka). Anita Đorđević je govorila stihove Puškina "Zimsko veće" (nominacija - Ruska klasična književnost 19.veka), Petra Vidanović - Tatjanino pismo Onjeginu iz Puškinovog "Evgenija Onjegina" (ista nominacija), Mirjana Matanović je u nominaciji Ruska pesma otpevala pesmu "Jednom u decembru". Uvek se radujem kada vidim da sam uspela da zainteresujem učenike da se oprobaju i u nekim vannastavnim aktivnostima, a u vezi sa mojim predmetom, jer oni na taj način stiču nova iskustva, veoma značajna za njihov dalji, svestraniji razvoj. Tako postaju spremni da prihvataju nove izazove i šire svoje vidike, istakla je profesorka Marina Vacić. 

Inače, veliki broj pirotskih gimnazijalaca je na osnovu osvojenih prvih mesta na državnim i međunarodnim takmičenjima u 2019. godini, od Fonda za mlade talente - Dositeja dobilo novčane nagrade. Danas u školi nisu mogli svi da dođu zbog epidemiološke situacije.

Dositejevu nagradu dobili su: Marko Stojanović - 2. mesto matematika, Lana Spasić - 2. mesto Književna olimpijada, Stefan Jovanović - 3. mesto istorija.

Među njima je i Mila Milošev, učenica 4. razreda društveno jezičkog smera, koja je osvojila 3. mesto na republičkom takmičenju "Književna olimpijada".

Ova nagrada mi znači jer me podstiče da nastavim da se takmičim. U budućnosti planiram da se bavim političkim naukama.

Bile su još dve učenice Ljubica Mladenović - 2. mesto Književna olimpijada i Natalija Stanković - 1. mesto streljaštvo.