Tri testa na maloj maturi

30. oktobar 2013. 08:01 Društvo Pirot Plus Online

Mala matura koju će učenici osmog razreda polagati na kraju ove školske godine imaće tri testa, i to srpski, odnosno maternji jezik, matematiku i opštu kulturu. Ministar prosvete Tomislav Jovanović, obrazlažući predlog pred skupštinskim Odborom za obrazovanje, izjavio je da će treći test biti više nalik popularnom Pisa testu koji treba da pokaže snalaženje i opšte obrazovanje učenika. Testovi će biti na centralnom, potpuno zaštićenom serveru i štampaće se u školama sat pre početka mature. Slavko Ilić, direktor OŠ “Dušan Radović”, i predsednik aktiva direktora osnovnih škola, kaže da su pripreme praktično već počele.

-Prvi koraci su učinjeni, a to je popis po školama broja računara boljeg kvaliteta, štampača i neophodne opreme. Mada i tu može nešto da zataji ali u svakom slučaju je bolje. Testovi se neće štampati na jednom mestu i onda distribuirati školama, već će škole štampati testove po izabranoj kombinaciji i samim tim biti odgovornije – kaže Ilić.

Test će biti isproban dva puta, tokom ove i naredne godine, kako bi završni ispit protekao bez problema. Ilić kaže da očekuje da kao i ranijih godina budu izdate zbirke za pripremu učenika koji će polagati završni test.

-Sa jednim opštim znanjem ne bi trebalo insistirati na pripremama. Naravno to prouzrokuje troškove roditeljima. Ono što je važno i ove godine biće izdate Zbirke zadataka. Sve je to ipak na dobrovoljnoj bazi – napominje Ilić.