Tigar tyres medju najvećim izvoznicima u Srbiji

05. jul 2013. 12:57 Privreda Pirot Plus Online

Fijat, NIS i Tigar tajers najveći su izvoznici u Srbiji u prvoj polovini ove godine, objavilo je Ministarstvo finansija.

Najveći izvoznik u Srbiji u prvoj polovini 2013. godine je fabrika Fijat automobili Srbija koja jeizvezla vozila u vrednosti 656,5 miliona evra, objavilo je Ministarstvo finansija i privrede.

Na spisku 15 najvećih izvoznika, koji će svakog meseca objavljivati to ministarstvo, na drugom mestu je Naftna industrija Srbije (NIS) sa izvozom od 134,1 milion, a na trećem Tigar tyres iz Pirota čiji je izvoz 114,5 miliona evra.

Slede Petrohemija iz Pančeva (99 miliona era), Hemofar iz Vršca (75,1 milion), RTB Bor (66,3 miliona), fabrike Gorenja u Valjevu, Zaječaru i Staroj Pazovi (66,1 milion), Bal pakovanja iz Beograda (59,7 miliona).

"U prvom tromesečju ove godine ostvaren je rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 2,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a prvi put je glavni pokretač rasta izvoz koji je za prvih pet meseci porastao za čak 21 odsto, dok je spoljnotrgovinski deficit bio za petinu manji nego u istom periodu prošle godine", saopštilo je Ministarsvo finansija.

Dodaje se da su najveći doprinos ovogodišnjem rastu BDP-a dale automobilska industrija, poljoprivreda i sektor usluga, koji su ujedno ostvarili i najveći rast izvoza.