Svečanost u Dimitrovgradu, povodom 145 godina od smrti bugarskog revolucionara Vasila Levskog

20. februar 2018. 06:10 Dimitrovgrad Pirot Plus Online

Danas je u Dimitriovgradu u centru grada, kod spomenika Vasilu Levskom, bugarskom revolucionaru, ideologu, strategu i teoretičaru bugarske nacionalne revolucije, vođi borbe za oslobođenje od otomanske vladavine, održana tradicionalna svečanost na kojoj su položeni venci i cveće. Levski je rođen u Karlovu, 1837. Zamonašio se u dvadeset četvrtoj godini, ali je kasnije napustio crkvu i priključio se liberalnom pokretu. Obešen je pre 145 godina.

Svečanosti su prisustvovali Vladica Dimitrov, predsednik Opštine Dimitrovgrad, Radko Vlajkov, ambasador Republike Bugarske u Srbiji, Dragana Tončić načelnica Pirotskog okruga, Vidojko Panajotović, zamenik gradonačelnika Pirota, predstavnici Vlade Bugarske i Sofije.

Brojnim gradjanima Dimitrvgrada najpre se obratio Vladica Dimitrov, predsednik Opštine, rekavši, pored ostalog da dela Vasila Levskog ostaju upamćena i da i danas imaju snažne poruke i mnogo znače ne samo za bugarski, već i za srpski narod.

NJE Radko Vlatkov, ambasador Republike Bugarske u Srbiji, govorio je o liku Vasila Levsjkog, ali istakao da njegove poruke zbližavaju dva naroda . Radkov je naglasio da očekuje da će se i Srbija uskoro naći tamo gde i Bugarska, u Evropskoj uniji.

Dragana Tončić, načelnica Pirotskog okruga takodje je istakla revolucionalno delo Vasila Levskog , ali i izuzetno dobro saradnju bugarskog i srpskog naroda, sa posebnim akcentom na kvalitetan suživot svih gradjana u našem Okrugu.

Potom su učenici dimitrovgradskih škola izveli recital posvećen Vasilu Levskom , a predstavnica Kompanije Trejsi koja je piokrovitelj ove manifestacije podelila je knjige o Vasilu Levskom učenicima i biblioteci dimitrovgradske Gimnazije.

I na kraju, zvaničnici iz Bugarske i Srbije položili su vence i cveće na spomenik Vasilu Levskom.