Svečano puštena u rad Regionalna deponija VIDEO

26. mart 2013. 16:56 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji NJ.E. ambasador Vensan Dežer, potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić, ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović, danas su posetili Pirot.

Najpre je u Skupštini opštine održan sastanak kojem su prisustvovali i predstavnici MISP programa, načelnik Okruga i predsednici svih opština u Okrugu.

Visoki funkcioner Evropske unije,kao i ministarke Mihajlović i Grubjeđić u prisustvu predsednika opština danas su pustili u rad jednu od najvećih sanitarnih regionalnih deponija u Srbiji - Regionalnu deponiju Pirot.

Regionalna deponija izgradjena je u potpunosti u skladu sa standardima i zakonima Srbije i EU, rekao je tom prilikom Šef delegacije Evropske unije u Srbiji NJ.E. ambasador Vensan Dežer. Deponija će obezbediti ekološko odlaganje otpada za oko 92 hiljade gradjana Pirotskog okruga, kao i zatvaranje oko 120 nelegalnih deponija, rekao je Dežer.

Ukupna vrednost projekta izgradnje sanitarne deponije je blizu 11.100.000 evra i odvijaće se u nekoliko faza. Prva faza projekta je finansirana od starane Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, kroz bivši Eko fond, opštine Pirot i Evropske Unije. Planira se da se naredne tri faze finansiraju delom iz sopstvenih sredstava opština, a da se jedan deo nabavi iz donacija od strane domaćih i stranih fondova

Resorni ministar u oblasti zaštite životne sredine Zorana Mihalović, na otvaranju je istakla značaj ovakvih objekata za Srbiju, s obzirom da u našoj zemlji postoji veliki broj divljih deponija sa kojima se, prema njenim rečima, tek treba izboriti. To jeste jedan od prioriteta u strategiji zaštite životne sredine, istakla je ministarka Mihajlović. Takodje, plan upravljanja čvsrtim otpadom će imati dugotrajne pozitivne efekte na osetljivu planinsku životnu sredinu u regionu.

Suzana Grubješić, potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije rekla je da je ovaj projekat pozitivan primer saradnje opština, koje su sredstvima Evropske unije dobile jedan kapitalni objekat

Vladan Vasić, predsednik opštine Pirot zahvalio se predstavnicima Evropske unije na značajnoj donaciji i pomoći prilikom izgradnje regionalne deponije, koja se ogledala ne samo u finansijskoj pomoći, koja je velika, već i u logističkoj pomoći

Projektom izgradnje sanitarne deponije Pirot definisali su se sledeći ciljevi: Stvaranje uslova za pouzdano i sigurno sakupljanje komunalnog otpada, stavranje uslova za sveukupno poboljšanje upravljanja čvrstim otpadom u opštinama, značajno poboljšanje životne sredine u regionu, i uklanjanje postojećih pretnji zdravlju u uključenim opštinama.Projektom je planirana izgradnja regionalne deponije za čvrsti otpad sa pristunim putem i infrastrukturom i izrada master plana za zatvaranje postojećih deponija. Novi kamioni i kontejneri za sakupljanje otpada su u upotrebi.