Danas tokom prepodneva periodična obustava saobraćaja na Gazeli

19. mart 2013. 09:13 Gradska hronika Pirot Plus Online

Posle prošlonedeljnog boravka u Pirotu, kada su obavili vizuelno snimanje mosta i proveru stanja konstrukcije mosta Gazela, stručnjaci IMS-a, Instituta za materijale Srbije danas će obaviti i fizičko ispitivanje nosivosti mosta. Naime, most će u trajanju od četiri sata biti opterećen težinom od 120 tona tereta, kaže Branislav Kostić, zamenik predsednika opštine. U tom vremenskom periodu stručnjaci Instituta će specijalnim mernim instrumentima pratiti promene na mostu. Tokom ispitivanja, koje će trajati u vremenu od 9 do 13 časova, neće doći do potpune obustave saobraćaja, napominje Kostić. Saobraćaj će se obustavljati u intervalima od 15 do 20 minuta, uz periodična propuštanja vozila u oba smera. Vozila će se preusmeravati na ulice Dimitrija Tucovića i Slavonske.

Ukoliko ispitivanja pokažu da most ima dobru nosivost, tokom aprila isti Institut uradiće predlog sanacije mosta, kaže Kostić

- Očekujem da rezultati budu pozitivni. U tom slučaju, ukoliko most pokaže da je u stanju elastičnosti, stručnjaci Instituta uradiće projekat sanacije. Sledeće je raspisivanje javne nabavke, tokom maja i juna, a sami radovi odvijaće se tokom jeseni. Projekat će biti finansiran udruženim sredstvima lokalne samouprave i Ministarstva regionalnog razvoja, kaže Kostić.