Sutra preliminarni rezultati male mature

19. jun 2014. 07:56 Društvo Pirot Plus Online

Preliminarni rezultati završnog ispita koji su polagali učenici osnovnih škola biće objavljeni 20.juna, dok će konačni rezultati biti objavljeni 26. U pirotskim školama polaganje je proteklo bez problema kaže Slavko Ilić, predsednik aktiva direktora osnovnih škola i direktor škole “ Dušan Radović”. Prema Ilićevim rečima testovi su prilagođeni učenicima, jer se ovim ispitima proveravaju se i ocenjuju znanja i veštine koje su učenici stekli tokom školovanja.

-Deca treba da se uklope u tu šemu, koja se od njih zahteva, šta se treba znati i koje to znanje treba posedovati prilikom završetka osnovne škole. Pohvalno je da nema učenika koji nisu osvojili bar neki poen. Maksimalnih 20 poena na pojedini m testovima je bilo, u našoj školi nije bilo maksimalnih 20, bilo je iz srpskog 18.5 i ja sam zadovoljan sa tim. Mi se zalažemno za to da se ocene ne poklanjaju i da se ne prave veštački vukovci. Sve što je iznad 15 poena i po mišljenju savetnika iz komiisje smatra se zadovoljavavajućim, smatra se da će ti učenici moći da upišu željene škole –kaže Ilić.

Kada je reč o rezultatima testa u školi Dušan Radović, Ilić kaže da je prema prvim procenama prosek iz srpskog jezika bolji u odnosu ne prthodnu godinu, dok je kod matematike ove godine prosek nešto manji, kaže Ilić

-Kada je reč o testu iz srpskog jezika poprilično je ujednačeno urađen i ima dosta učenika koji imaju više od 15 poena. Medjutim, čim ima nekoliko slabijih prosek pada. Znači prosek ove godine je 9.87 ako uporedimo sa prethodnom godinom to je malo bolje, skoro za ceo poen. Što se tiče matematike ima više onih sa manje od 5 poena koji umanjuju prosek, ali opet ima 14 učenika koji imaju preko 15 poena, ima i onih koji imaju 19. Prosek je malo manji u odnosu na prethodnu godinu i ove godine je 8.92 prošle godine je bio 9.18 -kaže Ilić.

Ove godine novina je bio kombinovatni test iz pet predmeta fizike, hemije, biologije, istorije, geografije i prema Ilićevim rečima ovo je bio najteži test.

-Kombinovani test još nije pregledan, ono što je uočeno nema velikog broja učenika sa maksimalnim brojem poena, što su nam rekli članovi komisije koji su test pregledali. Ovde se radi o primeni znanja iz pet predmeta, oni su prilično raspoređeni i po mišljenju komisije ovaj test je bio najteži - kaže Ilić

Pitanja iz srpskog i matematike nose po 16 bodova a kombinovani test osam. Osim poena na završnom testu, za upis u srednju školu boduje se i uspeh od 6. do 8. razreda koji nosi maksimalnih 60 poena.Mada učenici ne mogu da "padnu" na maloj maturi, treba da imaju što više poena, jer tako povećavaju šansu da upišu željenu školu. Predaja popunjenih lista želja rezervisana je za 27. i 28. jun, 6. jula je raspored učenika po školama, a upis u prvom krugu 7. i 8. jula.Drugi krug traje od 7. do 10 . jula.