Sutra počinje vakcinacija protiv gripa

21. oktobar 2013. 11:00 Društvo Pirot Plus Online


U ambulantama Doma zdravlja sutra će početi vakcinacija stanovništva protiv gripa. Za potrebe sve četiri opštine u Okrugu distribuirano je ukupno 3.120 doza, 1.700 za Pirot, Dimitrovgrad i Bela Palanka po 500 doza i za potrebe Babušnice 400 doza. U ovoj sezoni vakcina pored tipa AH1N1 virusa gripa, sadrži i tipove Ah3N2 i B virusa gripa, kaže doktorka Radmila Zec, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje.


- Sezonska trovalenta vakcinu se preporučuje osobama sa hroničnim poremećajima plućne funkcije i kardiovaskularnog sistema, metaboličkim poremećajima (uključujući pre svega dijabetes), poremećajima rada bubrega, osobama sa oslabljenim imunitetom. Vakcina se preporučuje i osobama starijim od 65 godina, osobama smeštenim i zaposlenim u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, zaposlenima i smeštenim u ustanovama koje obavlajaju zdrastvenu delatnost, kao i osobama zaposlenim u javnim službama koje su u riziku, kaže dr Radmila Zec.


Imajući u vidu podatke dobijene nakon pandemije gripa AH1N1, sezonska trovalentna vakcina se preporučuje svakoj osobi starijoj od šest meseci, a posebno trudnicama(uz konsultaciju ginekologa) i gojaznim osobama, koje su identifikovane kao nove grupe rizika za obolevanje.


Pacijenti sa indikacijama treba da se jave svom izabranom lekaru u ambulantama gde se leče: Pazar, Tijabara, Tigar, specijalistička služba medicine rada, Kućna nega, Dečji dispanzer, ambulante u selima V.Ržana, Sukovo, Temska i Krupac i ostale seoske ambulante.