Srednjoškolci i njihovo slobodno vreme u doba korone - Istraživanje u Gimnaziji i Ekonomskoj školi Pirot

22. maj 2020. 10:30 Društvo Pirot Plus Online

Odjednom nema izlazaka nigde, čak ni sa društvom, čak ni vikendom! Nema žurki, ni proslava rođendana! Sa porodicom sam svakog trenutka, svakoga dana, 24 sati dnevno! Časove pratim u svojoj ili dnevnoj sobi, za TV-om, računarom ili mobilnim telefonom, dok se oko mene nalaze ukućani i dok mi stalno stižu poruke prijatelja, pa mi ozbiljno nedostaje koncentracija! Profesori mnogo brže prelaze lekcije i mnogo više zadaju domaćih zadataka. Svakodnevna obaveštenja medija o ozbiljnosti zdravstvene situacije ponekad plaše. Ostajem do kasno budan, tako da mi je teško da pratim prepodnevnu nastavu. – ovako je izgledao život tokom vanrednog stanja u našoj zemlji iz ugla srednjoškolaca Ekonomske škole i Gimnazije u Pirotu, koji su učestvovali u anketi psihologa ove dve škole.

Slavica Nikolić, psiholog u Ekonomskoj školi Pirot i Tamara Kutlešić Stančić, psiholog u pirotskoj Gimnaziji tokom aprila pripremile su i sprovele onlajn istraživanje koje se bavilo pitanjem kako srednjoškolci ove dve škole organizuju svoje slobodno vreme u uslovima izolacije. Cilj istraživanja bio je da se učenici osveste o načinima kako provode svoje slobodno vreme, da se podstaknu na razmišljanje o drugim, kreativnim ili edukativnim mogućnostima i pruženje pomoći, ukoliko im je potrebna, u organizaciji slobodnog vremena.

Uzorak je činilo 456 srednjoškolaca, a među ispitanicima više je bilo devojaka, ukupno 345.

Zahvaljujući ovom istraživanju u prilici smo da vidimo kako su naši mladi doživeli novonastalu situaciju i kako su organizovali svoje slobodno vreme. Iz analize istraživanja koje sledi vidi se da srednjoškolcima nije bilo lako da se priviknu na učenje na daljinu, da budu toliko dugo van škole, svojih drugova i da odjednom promene svoju rutinu, ali su, prema podacima, bili jako uspešni, odgovorni, brinuli su o sebi i drugima i poštovali preporuke stručnjaka i mere prevencije.

Prema rezultatima istraživanja, većina ispitanika je zadovoljna količinom i organizacijom slobodnog vremena, kroz uspešno usklađivanje školskih aktivnosti sa vlastitim socijalnim i porodičnim obavezama, potrebama i interesovanjima. Posebno interesantno je da su društvene igre, naročito one sa kartama, na mala vrata ušle u srednjoškolske živote i dobile na popularnosti.

Detaljnije o ovom istraživanju možete pročitati OVDE.

Autori i realizatori istraživanja su psiholozi Slavica Nikolić i Tamara Kutlešić Stančić.