Srednja stručna i Tehnička škola Pirot potpisale ugovore o dualnom obrazovanju sa Kompanijom Tigar Tyres

14. septembar 2021. 14:45 Društvo Pirot Plus Online

U Svečanoj sali Gradske uprave Pirot danas su direktori Tehničke škole i Srednje stručne škole potpisali ugovore o dualnom obrazovanju sa predstavnicima Komapnije Tigar Tyres. Na ovaj način ozvaničeno je dualno obrazovanje u Pirotu koje podrazumeva stručnu praksu učenika određenih profila u industriji.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i predstavnici Grada Pirota.

Milica Golubović, pomoćnica gradonačelnika za vanprivredu rekla je da je ovo jedan od istorijskih dana za srednje škole u Pirotu koje će ući u dualno obrazovanje. Ona je zahvalila Kompaniji Tigar Tyres jer je pokazala da je društveno odgovorna i godinama ulaže u školstvo u Pirotu.

Miloš Colić, zamenik gradonačelnika, istakao je da je došlo do trenutka kada i kompanije pristupaju jednoj vrsti reforme obrazovanja, kao i da je sve to izuzetno važno jer će kompanija  i srednje stručne škole zajedno planirati svoj razvoj i potrebe za radnom snagom.

Direktor Tehničke škole Milan Božić, rekao je ovom prilikom da je potpisivanju ugovora prethodilo mnogo sastanaka sa predstavnicima kompanije i škole kako bi pripremili kvalitetnu nastavu od koje će učenici imati velike koristi i steći znanje koje je stručno i upotrebljivo. Inače, Tehnička škola ima dva odeljenje u prvoj i drugoj godini, koja će deo praktične nastave realizovati u Kompaniji Tigar Tyres, dodao je Božić.

Direktor Srednje stručne škole Dragoslav Mančić kaže da je ovo potpisivanje ugovora zapravo rezultat dugogodišnjeg nastojanja i rada na uvođenju dualnog sistema obrazovanja. Prema Mančićevim rečima, prepoznali su obostrani interes i nada se da će i u godinama koje slede nastaviti saradnju sa kompanijom.

Zoran Kostić, direktor Sektora ljudskih resursa u Kompaniji Tigar Tyres, rekao je da je ovaj projekat pokrenut pre tri godine kada su, analizirajući dugoročne potrebe za kadrovima, utvrdili da su im potrebni stručni ljudi koji će raditi kao operateri održavanja i operateri u proizvodnji. Kostić je naglasio da je ovo kvalitativni iskorak u saradnji sa školama, sa idejom da đaci budu pripremljeni za ozbiljan posao koji ih očekuje, ali i da kvalitet nastave bude na višem nivou.

Milena Tošić, finansijski direktor Kompanije Tigar Tyres, istakla je da je u politici kompanije aktivno učešće u životu lokalne zajednice. Kada je konkretno reč o obrazovanju, ono zauzima posebno mesto u projektu “Growing together”, poručila je Milena Tošić.

Posle zvaničnih obraćanja usledilo je potpisivanje ugovora.

U okviru dualnog obrazovanja 15 učenika Tehničke škole (smer Tehničar mehatronike) i 30 učenika Srednje stručne škole (smer Polimeri), će deo praktične nastave realizovati u Kompaniji Tigar Tyres.