Sertifikacija proizvoda od izuzetnog značaja

28. mart 2018. 11:40 Privreda Pirot Plus Online

U amfiteatru Mlekarske škole održano je predavanje pod nazivom „Proizvodi sa oznakom geografskog porekla za poboljšanje položaja malih poljoprivrednih gazdinstva – značaj sertifikacije za proizvođače i potrošače“. Predavači su proizvođači koji imaju sertifikovane proizvode na svojim gazdinstvima, iz udruženja „Original Srbija“. Medju predavačima bili su proizvodjači Leskovačkog ajvara, Fruškogorskog lipovog meda, Futoškog kupusa i domaćini skupa, profesori Mlekarske škole “Dr Obren Pejić” sa domom učenika u Pirotu gde se proizvodi Pirotski kačkavalj.

Direktor Mlekarske škole”Dr Obren Pejić” sa domom učenika u Pirotu, Nenad Djordjević, kaže da sve više proizvodjača poseže za sertifikacijom svojih proizvoda i da je današnji skup prilika da se poljoprivrednici upoznaju preciznije sa samim postupkom ali i značajem sertifikacije.

Stevica Marković je proizvodjač Leskovačkog ajvara. Član je Saveza Original Srbija i profesionalno se bavi proizvodnjom ajhvara kao sertifikovanog proizvoda. Marković smatra da je veoma važno da proizvodjači shvate značaj sertifikacije i tako sebi obezbede bolji položaj na tržištu.

Na daleko čuveni Fruškogorski lipov med je sertifikovan proizvod. Med jedinstven u svetu sa tipičnog geografskog područja. O samom proizvodu, ali i značaju sertifikacije govori pčelar iz Novog Sada, Đorđe Mrkić.