Seminar za bibliotekare "Rad sa decom i mladima u biblioteci - izazovi i perspektiva"VIDEO

03. avgust 2016. 12:30 Kultura Pirot Plus Online

U Narodnoj biblioteci Pirot, na dečjem odeljenju, održan je seminar za bibliotekare Pirotskog okruga pod nazivom „Rad sa decom i mladima u biblioteci – izazovi i perspektiva“ u organizaciji novoosnovane Podružnice bibliotekara Pirotskog okruga i Narodne biblioteke Pirot. Predavači na seminaru bili su viši diplomirani bibliotekari Milica Matijević iz Narodne biblioteke „Dimitrije Tucović“ u Lazarevcu i Elizabeta Georgiev iz Narodne biblioteke „Detko Petrov“ u Dimitrovgradu, koje su na osnovu svog istraživanja prezentovanog u knjizi „Kultura čitanja – pravo deteta i obaveza bibliotekara“ upoznale prisutne sa načinima rada sa decom i mladima u biblioteci i ulogom biblioteke u promociji čitanja i stvaralaštva.

Elizabeta Georgiev rekla je ovom prilikom da je ideja ovog seminara u stvari da kroz lična iskustva predstave kolegama kako treba raditi sa decom i mladima. Ona je posebno istakla da u vremenu kada svi kritikujemo decu kako malo čitaju neophodno je da se zapitamo da li roditelji, bibliotekari i drugi odrasli mogu da doprinesu da se to promeni.

Milica Matijević kaže da biblioteke moraju da učine sebe što vidljivijim i da korisnici shvate šta sve mogu da dobiju od biblioteke. One su ovom knjigom predstavile samoorganizovanje bibliotekarstva i ovo je zapravo priručnik za svakog bibliotekara. Poseban deo seminara je prezentacija Festivala humora za decu koji lazarevačka biblioteka uspešno organizuje preko dvadeset godina.