Sastanak ambasadora Fabricija i ministra Ružića

18. novembar 2020. 14:29 Društvo Pirot Plus Online

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, sastao se danas sa novo postavljenim prvim potpredsednikom vlade i ministrom prosvete i tehnološkog razvoja, Brankom Ružićem, da razgovaraju o postojećoj i budućoj saradnji između EU i Srbije.

Ambasador Fabrici je čestitao ministru Ružiću na imenovanju i izrazio uverenje da će nastaviti pozitivnu i konstruktivnu saradnju sa ministrom i u njegovom novom resoru, kako po pitanju strateškog dijaloga tako i po pitanju realizacije brojnih IPA projekata.

Ministar i ambasador su istakli važnost obrazovanja izrazivši zadovoljstvo da se ova tema našla među prioritetima nove Vlade.

Ambasador Fabrici je izjavio da EU ohrabruje novu Vladu da nastavi sa reformama u obrazovanju i sektoru inovacija, posebno u srednjem i visokom obrazovanju kako bi neophodne veštine bile bolje usaglašene sa potrebama tržišta rada. Takođe je izrazio nadu da će Srbija nastaviti u punoj meri da učestvuje u uspešnom programu Erazmus +. Ambasador Fabrici je podsetio da EU podržava razvoj obrazovnog sektora u Srbiji sa oko 100 miliona evra bespovratne pomoći od 2004. godine, kao i sa blizu 90 miliona evra u oblasti tehnološkog razvoja.

Ministar Ružić je naglasio da prosvetni radnici čuvaju vitalnost sistema u ovim vanrednim okolnostima i da je održavanje nastave prioritet, kao i da pandemija ne sme da zaustavi aktivnosti na daljem razvoju obrazovanja, u čemu i dalje očekuje odličnu saradnju sa EU.

Ministar i ambasador su se složili da je važno obaveštavati šire društvo u Srbiji o brojnim važnim uspesima koje su Srbija i EU dosad postigle u sferi obrazovanja, te su odlučili da zajedno obeleže zvaničan početak kampanje u ovoj oblasti naredne nedelje.

*Saopštenje za javnost EUINFONET