Samostalni sindikat: Radnici IO Prvi maj će moći da naplate svoja prijavljena potraživanja

20. avgust 2015. 11:00 Privreda Pirot Plus Online

Nad preduzećem Industrije odeće Prvi maj AD otvoren je stečajni postupak, precizirani su rokovi za prijavljivanje u stečajnu masu i određen je stečajni upravnik koji popisuje celokupnu imovinu koja će se prodavati. Do sada su prodate 34 nepokretnosti u ime radnika, a radnici su postali vlasnici 5 nepokretnosti. Tako je iz stečajne mase izuzeto oko 100 miliona, a još 100 miliona će se prijaviti u stečajnu masu. Većina potraživanja su tzv. obezbeđeni poverioci, odnosno, upisani su kao obezbeđeni poverioci na celokupnoj imovini u Pirotu.

Rodoljub Ćirić, predsednik Okružnog odbora Samostalnog sindikata, rekao je povodom ovoga da će radnici moći da naplate svoja prijavljena potraživanja, s obzirom da se radi o očuvanoj i vrednoj imovini.

- S obzirom da je stavljena hipoteka nad određenim objektima, advokati će prijavljivati svoja potraživanja Privrednom sudu u Nišu i mislim da će svi ti radnici biti razlučni poverioci i naplatiti svoja prijavljena potraživanja, objasnio je Ćirić.

Kada je, sa druge strane, u pitanju aktuelna situacija u Aha Muri, Rodoljub Ćirić kaže da je pri kraju prikupljanje svih neophodnih podataka u cilju realnog prijavljivanja potraživanja zaposlenih.

- Sredinom naredne nedelje počećemo sa pozivanjem radnika radi prijave potraživanja. Mi ćemo u njihovo ime sve odraditi i proslediti Privrednom sudu u Nišu. Nema potrebe da radnici brinu jer ćemo ispoštovati sve rokove i verujem da ćemo do 15.septembra sve to okončati, a rok je do 2.novembra, naveo je Ćirić.

Nakon ročišta koje je zakazano za 10.decembar, kada Privredni sud prizna potraživanja radnika u prvom isplatnom redu Samostalni sindikat će se obratiti Fondu solidarnosti za 9 minimalnih zarada i povezivanje radnog staža za taj period.