Repriza predstave "Barbelo, o psima i deci" na sceni pirotskog pozorišta

26. januar 2023. 09:07 Kultura Pirot Plus Online

U utorak 31.01.2023. u 19:30 na sceni Narodnog pozorišta Pirot biće izvedena predstava "Barbelo, o psima i deci".

Predstava je rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Pirot i Narodnog pozorišta Niš, po tekstu Biljane Srbljanović i u režiji Stevana Bodrože.

Cena ulaznice je 300 dinara.

Reč autora

„Barbelo-o psima i deci“ je dramska balada o usamljenosti, tugi, ljubavi koja nije stigla na pravu adresu, i zato nije pomogla onima kojima je bila namenjena da izdrže teško breme postojanja. Duše junaka ove drame dozivaju se u gustoj magli samoće, lutaju po njoj, ponekad im je jedini putokaz lavež pasa, jedinih bića koja u tom i takvom svetu nose princip ljubavi i davanja. U pejsažu gradske otuđenosti, koji neobično dirljivo i poetično slika Biljana Srbljanović, mimoilaze se oni koji bi trebalo da budu bliski, otac i sin, muž i žena, ali nastaju neka nova srodstva, ona koja su birana, ona koja se rađaju iz povezanosti koju samo najdublja tuga može među ljudima da stvori. Pastorak i maćeha, kroz borbu sa depresijom i osećajem besmisla, postaju majka i sin, beskućnik kroz ljubav koju je razmenio sa svojim psom postaje svetac koji blista na distonujskoj fresci prljavog grada. Ipak, ispod svega toga, kao i u mnogim drugim dramama Biljane Srbljanović izviru duboki, skriveni sistemi, koji za posledicu imaju tako teške
ljudske sudbine. Mi nismo samo zarobljenici naših pojedinačnih sudbina, mi smo takođe zarobljenici mentaliteta, naučene bespomoćnosti, straha od nevidljivog sveprisutnog neprijatelja, straha zbog kog se plašimo da se promenimo, istorije koja nas je učila da je pojedinčeva sreća manje bitna od dominantnog društvenog i političkog narativa.
Komad Biljane Srbljanović duboko je angažovan na neverovatno intiman i lirski način, on govori o društvu koje nije ni svesno da je satkano od nesrećnih, napuštenih, ljubavi željnih ljudi, koji jako teško pružaju ruku, ili srce, jednidrugima. Toliku tugu, pomešanu sa verom da čovek ipak može pronaći sreću, na najneočekivanim mestima, pokušali smo da donesemo u ovoj predstavi.

Stevan Bodroža

*Foto: Andrej Jovanović